Hlavní obsah

Bauhaus byl školou snů

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symbolem moderního umění se stala škola Bauhaus založená v roce 1919 v německém Výmaru. Svůj největší rozkvět prožívala v Desavě u Lipska, kde fungovala v letech 1925–1932. Učily na ní takové osobnosti, jakými byli Walter Gropius, László MoholyNagy, Oskar Schlemmer, Mies van der Rohe, Paul Klee nebo Wassily Kandinsky.

Foto: Peter Kováč, Právo

Bývalé funkcionalistické vily profesorů Bauhausu se v Desavě nachází v parku nedaleko školy.

Článek

Škola je legendou, a kdo chce poznat její historii i význam, má nyní příležitost. V českém překladu vychází kniha nazvaná Bauhaus (Rubato, překlad Martin Pokorný, 236 stran, 360 Kč), která byla poprvé publikována v Londýně v roce 1984. Jejím autorem je Frank Whitford.

Po mnoha jednáních si vydobyl možnost důkladně projít archívy v tehdejší Německé demokratické republice. Díky tomu se dostal k unikátnímu zdroji informací a jeho publikace o Bauhausu tak má nadčasový význam.

Foto: Peter Kováč, Právo

Budova Bauhausu v Desavě patří ke kultovním stavbám moderní architektury 20. let 20. století.

Navíc je to kniha dobře a živě napsaná. Autor popisuje úspěchy, ale i prohry Bauhausu. Gropius nejednou zápasil o existenci školy a v mnoha diskusích a polemikách se vyvíjela i její orientace. Nicméně vzniklo tam nadšené spojenectví lidí, kteří chtěli změnit podobu evropského umění.

Autor sleduje nejen tvůrčí problémy, sny o Bauhausu, ale také politické zákulisí, které mělo na chod instituce vážné dopady. Ostatně po nástupu Hitlera škola už jen pár měsíců roku 1933 živořila v Berlíně, než byla zcela zakázána.

Rubato vydalo i knihu Richarda Hollise Stručná historie grafického designu, což jsou dějiny užité grafiky 20. století, kde je Bauhausu věnována značná pozornost. Po mnoha letech tak jsou v češtině k dispozici dvě vynikající knihy k poznání zrodu moderní vizuální kultury 20. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám