Hlavní obsah

Babiš: Nový blok Dukovan by měla postavit dceřiná firma ČEZ

Aktualizováno

Nový blok Jaderné elektrárny Dukovany by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla postavit dceřiná firma společnosti ČEZ, která elektrárnu provozuje. Stát je podle premiéra připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí. Firma ČEZ uvádí, že se proti stavbě stavějí minoritní akcionáři.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„My jsme přesvědčeni o tom, že ta investice je efektivní a že je návratná,” řekl Babiš na čtvrtečním semináři ve Valči na Třebíčsku. Uvedl, že není pravda, že vláda pouze uvažuje o prodloužení životnosti nynějších čtyř bloků Dukovan.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží 70 procent akcií. Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

Hrozí soudy, varoval ČEZ

„Stálý výbor pro jadernou energetiku posuzuje i tuto variantu. Dceřinou firmu by ze 100 procent vlastnil ČEZ, a tak by zde stále zůstala problematická otázka minoritních akcionářů,” řekl Novinkám mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Akcionáři kolem J i v žádosti o svolání valné hromady, která proběhne příští týden, jednoznačně deklarují, že jsou proti stavbě nového jaderného zdroje ze strany ČEZ. Nové zákony dávají významnou ochranu minoritním akcionářům, hrozí dlouholeté soudní spory, které mohou stavbu blokovat mnoho let,” dodal.

Podle dřívějšího vyjádření ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové stát vyhodnocuje různé varianty financování výstavby nových bloků, jednou z možností je ale prodloužení životnosti jaderné elektrárny v Dukovanech. Ministryně v minulosti řekla, že o financování vláda rozhodne do konce letošního roku.

První blok Dukovan běží od roku 1985. Původní životnost byla plánovaná na 30 let, mluví se o možnosti prodloužení až na 60 let.

Už před čtyřmi lety ČEZ zrušil tendr na dostavbu Temelína, protože se nedočkal státních záruk. Temelín je v provozu 18 let.

O stavbu nových jaderných bloků v Česku projevily zájem firmy například z Ruska, USA, Číny nebo Jižní Koreje.

Reklama

Výběr článků

Načítám