Hlavní obsah

Babiš: Krajské silnice by se měly vrátit pod stát

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silnice druhých a třetích tříd, které vlastní kraje, by se mohly vrátit zpět pod stát. Po středečním jednání vlády to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Musíme mluvit s kraji, jestli bychom perspektivně neuvažovali, že si silnice druhých a třetích tříd vezmeme nazpátek,“ řekl Babiš. Silnice II. a III. třídy přešly od státu do vlastnictví samosprávných krajů k 1. říjnu 2001 v souvislosti s jejich zřízením o rok dříve.

„Vybudovali jsme tady absurdní strukturu, kdy stát má dálnice a jedničky (silnice), kraje dvojky a trojky a města ještě mají svoje komunikace. My (vláda) na to dáváme peníze, projednáváme to, i když ty peníze vlastně nepoužíváme,“ dodal s tím, že o tom chce v pátek jednat s hejtmany.

Mám pro pana premiéra také návrh: zrušit SFDI
hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová

Debata ale nebude snadná. S Babišovým návrhem nesouhlasí třeba předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Kraje podle ní silnice v roce 2001 převzaly ve zdevastovaném stavu. Nyní je postupně dávají do pořádku, což je stojí značné peníze.

Kdyby podle ní kraje dostávaly peníze přímo namísto žádostí o dotace přes Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), opravovaly by se silnice II. a III. tříd podstatně levněji. „Mám pro pana premiéra také návrh: zrušit SFDI, převést jeho zaměstnance pod ministerstvo dopravy a spolu s tím také změnit systém financování silnic I. tříd a dálnic,“ dodala hejtmanka.

Anketa

Souhlasíte, aby silnicie druhých a třetích tříd spravoval stát, nikoliv kraje?
Ano
81,4 %
Ne
18,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 656 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám