Hlavní obsah

Amatéři odhalili tajný let Air Force One do Iráku, i přes ČR

Právo, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brit Alan Meloy si ráno 26. prosince prohlížel šedou oblohu, z níž se postupně vyloupl jasný slunečný den. Tento letecký nadšenec doufal, že se mu se 400milimetrovým objektivem podaří ulovit další trofej do objemné sbírky vzdušných korábů.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Současný Air Force One na základně Andrews v Marylandu

Článek

Jeden se záhy nabídl a Meloyovi byla hned povědomá jeho silueta a zbarvení. Jasně! Byl to modrobílý Boeing 747 verze VC-25A, které slouží v americkém letectvu pro dopravu prezidentů. „Tak zářilo!“ citoval ho web amerického časopisu The Atlantic.

Meloyův snímek, který by před dvaceti lety vyšel až za měsíc v odborném časopise, a zůstal by jen kuriozitou, v době sociálních sítí okamžitě potvrdil už bující spekulace, že se americký prezident Donald Trump někam neohlášeně vypravil.

Prezidentova cesta do Iráku měla být překvapením, ale Bílý dům neudržel tajemství dlouho

Předtím si už totiž němečtí letečtí fandové všimli pomocí běžně dostupných aplikací monitorujících letový provoz, že ze základny Andrews u Washingtonu odstartoval právě Boeing 747 VC-25A, avšak místo tradičního volacího znaku Air Force One, používaného, když je prezident na palubě, se skrýval pod znakem RCH358, typickým pro vojenské cargo.

„Prezidentova cesta do Iráku měla být překvapením, ale Bílý dům neudržel tajemství dlouho,“ shrnul webový časopis Politico.

Komunita amatérů tak v reálném čase sledovala pohyb stroje a měla důvod předpokládat, že v něm sedí šéf Bílého domu, což se nakonec i potvrdilo.

Letěl v Evropě přes Nizozemsko, Německo, Českou republiku, Slovensko a Rumunsko.

Utajení stále těžší

Jde o ukázku stále složitější pozice vlád nebo i tajných služeb zastřít ve světě prudce se rozvíjejících technologií vlastní delikátní operace, což dřív nebyl žádný problém.

Trump navíc už řadu dní na dotěrné otázky médií odpovídal, že se vypraví do válečné zóny, a když najednou ustal jindy obvyklý gejzír jeho tweetů, bylo jasné, že se něco děje.

Ani prezidentovo letadlo nemůže vypnout odpovídač, respektive zařízení, jež je identifikuje, zvlášť když prolétá tolika zeměmi, upozornil letecký expert David Cenciotti. Pokud chtěl Trump zůstat inkognito, měl jeho stroj letět jinudy nebo v noci, aby ztížil pozorování, soudí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám