Hlavní obsah

Akcie pěti technologických firem ztratily dohromady bilion dolarů ze své hodnoty

Novinky, bož
Aktualizováno

Akcie pěti technologických firem – Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Alphabet (majitel Googlu) – známých pod zkratkou FAANG ztratily od svých posledních maxim v úhrnu bilion dolarů (22,84 bilionu korun). Technologický index Nasdaq v úterý ztratil dalších 1,7 procenta, již v pondělí se propadl o tři procenta. Celkově téměř vymazal zisky za letošní rok.

Foto: David Ryneš, Novinky

NASDAQ

Článek

Tržní kapitalizace Facebooku spadla o 253 miliard dolarů (5,77 bilionu korun), tedy o 39,5 procenta. Amazon ztratil 280 miliard dolarů (6,4 bilionu korun), což odpovídá 25,4 procenta. Akcie společnosti Apple odepsaly 222 miliard (5 bilionů), respektive 20,5 procenta.

Hodnota akcií Netflixu klesla o 63 miliard dolarů (1,44 bilionu korun), což představuje 35,6 procenta, a majitele Googlu Alphabet o 155 miliard dolarů (3,54 bilionu korun), tedy 20,3 procenta.

Velká technologická pětka měla velký podíl na rapidním růstu trhů po finanční krizi, připomněl deník Financial Times. V tuto chvíli se naopak zdá, že technologický index Nasdaq v důsledku jejich ztrát zaznamená největší čtvrtletní pokles od roku 2008, kdy pád banky Lehman Brothers odstartoval zmíněnou krizi.

Facebook se letos hodně trápil kvůli kauze Cambridge Analytica. Apple aktuálně ztrácí kvůli snižování výrobních objednávek na iPhone
Jiří Kostka, Komerční banka

Akcie FAANG se již v pondělí dostaly 20 procent pod svá poslední maxima. To znamená, že se dostaly do takzvaného medvědího trhu. Medvědí trh se projevuje silně klesajícími cenami. Opakem medvědího trhu je takzvaný býčí trh, který se vyznačuje silným růstem hodnoty akcií.

Trumpovy hrozby poškozují trh

Podle analytika Komerční banky Jiřího Kostky za rapidním poklesem akcií firem FAANG stojí souhra několika negativních faktorů. „Ten první je globální stav akciových trhů, které jsou tento rok pod silným negativním tlakem kvůli vztahům USA a Číny v oblasti obchodních vztahů,” uvedl pro Novinky.

„Americký prezident Donald Trump nešetří hrozbami v této oblasti, což trhům příliš neprospívá. Kvůli tomu jsou investoři značně opatrní i u titulů, které by nebyly napřímo dotčené obchodní válkou a dovozními cly,” domnívá se.

Další důvody podle Kostky souvisí se situací jednotlivých firem. „Facebook se letos hodně trápil kvůli kauze s Cambridge Analytica ohledně úniku klientských dat a jejich zneužívání. Apple pro změnu aktuálně ztrácí kvůli nezájmu o novou produktovou řadu a snižování výrobních objednávek na iPhone,” dodal s tím, že podobné komplikace lze najít i u zbylých tří společností.

Konec technooptimismu?

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy je jednotícím příběhem za odklonem investorů od technologiíá ztráta důvěry v rychlý rozvoj umělé inteligence či strojové učení.

„A zejména ztráta důvěru v rychlý přenos těchto nejnovějších technologických výdobytků do praxe. Rovněž kryptoměnový platební styk se do praxe nedostává tak snadno a rychle, jak mnozí ještě donedávna věřili,” uvedl Kovanda.

„Jisté střízlivění z technooptimismu uplynulé doby může být přechodné, ale může také nabýt trvalejší podoby. V tuto chvíli trh zjevně sází na to druhé, pročež propad technologických aktiv pokračuje,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám