Hlavní obsah

Za zrušení víz pro nováčky EU lobbují i kongresmani

WASHINGTON

Američtí kongresmani Dennis Kucinich a John Schimkus se obrátí na ministryni zahraničí USA Condoleezzu Riceovou s výzvou, aby se administrativa zasadila o zařazení Čechů, Slováků a občanů dalších nových zemí Evropské unie ze střední Evropy a Pobaltí do bezvízového režimu. Členové Kongresu věří, že se k jejich iniciativě připojí i další poslanci a senátoři.

Článek

Demokratický poslanec Kucinich na úterní tiskové konferenci ve Washingtonu uvedl, že je třeba přesvědčovat členy Kongresu o tom, že nováčci EU podporují Spojené státy a že pro ně nepředstavují bezpečnostní riziko. "Nemá to nic společného s terorismem nebo imigrací," prohlásil.

"Jde o cestování, byznys a přátelství. Nemůžeme to zastavit a nechat se zatáhnout do záměru vybudovat kolem Spojených států zeď. Nic dobrého by z toho pro nás nevzešlo," řekl Kucinich, jehož předkové přišli do USA z východní Evropy.

Boj za nováčky v EU

Republikán Schimkus s litevskými kořeny ocenil, že nové země EU se snaží naplňovat kritéria vytyčená americkou stranou týkající se zavádění cestovních pasů s biometrickými údaji či vysvětlovací kampaně, aby jejich občané nepřekračovali povolenou dobu pobytu ve Spojených státech a nepracovali v USA na černo.

"To, že tyto věci postupují kupředu, nám ulehčuje boj za bezvízový režim. Vidíme, že vaše země dosáhly v této oblasti pokroku," řekl novinářům ze středoevropských zemí.

Vízová praxe je dosud taková, že držitelé pasů nových členů EU při cestách do USA víza potřebují, zatímco Američané směřující opačným směrem nikoli. Do Spojených států mohou bez víz cestovat jen občané 27 států světa. Mezi nimi je většina starých členských zemí EU, z nováčků jen Slovinsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám