Hlavní obsah

Assange si vyzvedneme třeba násilím, pohrozili Britové Ekvádoru

– Londýn • Aktualizováno

Britské úřady pohrozily násilným vstupem na ambasádu Ekvádoru v Londýně, kde se ukrývá zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, uvedl ve středu zástupce ekvádorské vlády. Ta má v průběhu čtvrtka oznámit, zda Assangeovi, jenž se vzpírá vydání k švédskému soudu, udělí azyl. Britové pohrůžku nepopřeli.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

„Nejsme britskou kolonií, ty časy už pominuly,“ prohlásil ve středu v televizi zástupce ekvádorské vlády Ricardo Patiño. Dodal, že Ekvádor obdržel od Britů písemné varování, že ambasádu vezmou útokem, pakliže nebude Assange vydán britské policii.

Britové pohrůžku nepopřeli: „Velká Británie má zákonnou povinnost vydat pana Assange do Švédska. Jsme odhodláni této povinnosti dostát,“ prohlásil mluvčí britského ministerstva zahraničí. Dodal nicméně: „Nadále jsme odhodláni dosáhnout všestranně přijatelného řešení“.

Budovu, v níž se nachází velvyslanectví Ekvádoru, hlídají bez ustání policisté.

Britské soudy rozhodly o vydání Juliana Assange do Švédska před soud. Assange útěkem na ekvádorské velvyslanectví porušil podmínky vazby a měl by být zatčen. Ve Švédsku čelí obvinění ze znásilnění, které je ale podle něj účelové a mohou za ním stát USA. Těm se Assange a WikiLeaks znelíbili zejména kvůli zveřejnění tajných depeší amerických diplomatů, ale i dokumenty z irácké války či bezpečnostní poradenské firmy Stratfor.

Ekvádor má ve čtvrtek oznámit, zda Assangeovi udělí azyl, či nikoliv. Britský list The Guardian v úterý uvedl, že Assange azyl dostane. Ekvádorský prezident Rafael Correa ale následně prohlásil, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám