Hlavní obsah

Nečas se obul do Klause: On nemá odpovědnost za momentální stav země

Právo, Novinky, Jan Martinek
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) se v úterý ohradil proti slovům prezidenta Václava Klause z minulého týdne. Prezident po pátečním tradičním výstupu na Sněžku kritizoval zvyšování DPH, které podle něj poškozuje ekonomiku.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

"Takto může mluvit jen někdo, kdo nemá zodpovědnost za momentální stav země," řekl v úterý Nečas novinářům po setkání se senátory ODS.

Dodal, že by "nikdy neseděl ve vládě, která by byla jen údržbářská."

Klaus v pátek na Sněžce prohlásil, že zvyšování DPH je nerozumný tah, brzdí ekonomiku. "Já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně, a jsem proti tomu i v tomto konkrétním případě," řekl Klaus. [celá zpráva]

DPH od příštího roku vzroste na 15 a 21 procent. Lidí s nejvyššími příjmy (nad 100 000 korun měsíčně) se dotkne i solidární sedmiprocentní daň. Pro léta 2013 až 2015 budou navíc zrušeny stropy pro veřejné zdravotní pojištění.

 Část senátorů nepřesvědčil

Nečas v úterý senátorům vysvětloval vládní návrh, s nímž část senátorů nesouhlasí.

Senátor ODS Karel Šebek po jednání s premiérem Právu řekl, že většinu senátorského klubu Nečas přesvědčil. "Řekl nám, že je to podmínka ke schválení státního rozpočtu na příští rok. Přesvědčoval nás, že dopad zvýšení DPH nebude tak dramatický a že nižší výnos v květnu nebyl způsoben jeho navýšením," řekl Šebek.

Ne všechny senátory ale Nečas přesvědčil. Část bude proti návrhu. Například teplický primátor Jaroslav Kubera. "Argumentace pana premiéra byla velmi komplexní, já však mám dojem, že ODS razí 20 let politiku nezvyšování daní," řekl Právu Kubera. Podle něj zvyšování DPH nic nového nepřinese. Podle Kubery mají s balíčkem problém tři nebo čtyři senátoři.

Vláda by měla hledat investice, míní analytik

Analytici se shodují, že za nynějším propadem české ekonomiky je malá spotřeba domácností i úspory vlády. Zatímco okolní země vykazují růst HDP, Česku klesá. Například analytik Raiffeisenbank Michal Brožka uvedl, že vláda by měla být s dalšími úsporami opatrná a naopak hledat možnosti investic.

Reklama

Výběr článků

Načítám