Hlavní obsah

Proč se církve neozvaly kvůli poplatkům u lékaře, diví se ČSSD

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté se na páteční tiskové konferenci vrátili ke kritice ze strany církevních představitelů, kterým se nelíbí plakát ČSSD proti církevním restitucím. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je k podivu, že se církve do veřejné debaty nezapojily například při zavádění poplatků ve zdravotnictví nebo při rozhodování o zmrazení valorizace penzí.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka obhajuje volební billboardy.

Článek

Podle Sobotky je čtvrteční reakce církevních představitelů v čele s Dominikem Dukou na billboardy ČSSD nepřiměřená.

Církve tvrdí, že jsou plakáty součástí demagogické a útočné kampaně, která vede k nenávisti vůči náboženským společnostem. [celá zpráva]

Foto: http://www.cssd.cz/

Šéf ČSSD podotkl, že pokud se církev vyjadřuje k otázce církevních restitucí, nachází se ve střetu zájmů. Podivil se také nad tím, proč se církve takto razantně nevyjádřily třeba proti některým "asociálním" novinkám pravicových vlád. Zmíněné kroky se prý dotkly řady věřících občanů.

Zopakoval také, že ČSSD nikdy na církve neútočila a útočit nebude, neboť si jich váží a respektuje je. „Nekritizujeme církve, kritizujeme vládní návrh zákona,“ zdůraznil.

Senátoři budou hlasovat proti

Senátor Marcel Chládek svého stranického šéfa doplnil právnickým posudkem, který vládní zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi v některých bodech zpochybňuje a upozorňuje na možný nesoulad se zákonem.

Sociálním demokratům se nelíbí zejména rozsah majetku, který má být vracen. Podle nich hrozí prolomení restituční hranice z 25. února 1948, existuje prý také nerovnováha v přístupu k jednotlivým typům restituentů. Senátoři ČSSD proto budou hlasovat proti zákonu.

Už dříve v tomto týdnu senátní výbor, který se zákonem o restitucích zabývá, doporučil horní komoře hlasovat proti jeho přijetí. Předpokládá se proto, že Senát, v němž má ČSSD většinu, skutečně zákon vetuje. Vládní poslanci pak budou pro přehlasování veta potřebovat hlasy 101 poslanců.

Anketa

Je billboard ČSSD, který je zaměřený proti restitucím, příliš útočný?
Ano
21,9 %
Ne
77,3 %
Nevím
0,8 %
Celkem hlasovalo 9096 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám