Hlavní obsah

Dienstbier, Fischer a Zeman si po první společné debatě ruku nepodali

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Sebechvála, špičkování, shoda, smích i sžíravá kritika. Více než půl roku před lednovou přímou volbou se v úterý při vůbec první debatě střetli tři prezidentští kandidáti – Jan Fischer a Miloš Zeman coby favorité v průzkumech a Jiří Dienstbier.

Debata prezidentských kandidátůVideo: Novinky

 
Článek

Na akci organizované Knihovnou Václava Havla a společností Prague Pride, která pořádá pochod gayů, trojice diskutovala o lidských právech, občanské společnosti, diskriminaci a právech homosexuálů. V sále vedli mnohdy vyostřenou debatu nejen mezi sebou, ale i s padesátkou pozvaných hostů.

Kandidáti se dvě hodiny bavili o kvótách pro ženy v politice a byznysu, o sociálně vyloučených oblastech, podepisování Lisabonské smlouvy, církevních restitucích, zahraniční politice, ekonomických právech, preferenčních hlasech či postavení seniorů. A zatímco na obecných principech se Zeman, Fischer a Dienstbier často shodli, v detailech to mezi nimi několikrát pořádně zajiskřilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer, Jiří Dienstbier a Miloš Zeman

Zeman přišel s tmavými brýlemi. „Dívám se na vás černými brýlemi, což není dáno mým přirozeným skepticismem, ale tím, že jsem týden po operaci šedého zákalu,“ připomněl. Zeman se navezl do ČSSD. Závěr debaty se aktérům kvůli vzájemnému houstnoucímu napětí trochu nevyvedl. Zeman zamířil na balkón kouřit, Fischer odešel a Dienstbier se vmísil mezi návštěvníky. Ruce si nepodali.

Zeman se navážel do ČSSD

Fischer s Dienstbierem kritizovali Zemana například za jeho rozdělení občanských spolků na užitečné a neužitečné. „Moje vláda předložila zákon o veřejné prospěšnosti,“ pochválil se například Fischer, který 14 měsíců své vlády zmínil ještě několikrát.

Zeman zase zopakoval volební program Strany práv občanů – zemanovci, že je třeba rozšířit účast občanů při řízení veřejných věcí a podpořil tzv. panašování, tedy vybírání kandidátů napříč stranami voliči. „Tím se zmírní riziko, že se objeví v parlamentu Kristýna Kočí a další podobné zjevy,“ podotkl. S Dienstbierem se shodl na rozumnosti zrušit hranici u preferenčních hlasů pro jednotlivé kandidáty.

Expremiér se také několikrát navezl i do své bývalé strany, svého někdejšího korunního prince Stanislava Grosse nazval jako člověka „politicky jalového“, pustil se i do kauzy Davida Ratha či kritizoval lídra ČSSD Bohuslava Sobotku za jeho narážku na zubní protézy starších uchazečů o Hrad.

Při debatě o diskriminaci se Fischer pozastavil nad snahou odhazovat politickou korektnost u některých „kvaziprezidentských kandidátů“ například při debatě o sociálně vyloučených občanech. „Politická korektnost nějaký smysl má a burcování těchto nálad je naprosto nepřijatelné,“ uvedl.

Vedla se debata o sociálních dávkách

Podle Dienstbiera je třeba vylepšit sociální systém, aby pomáhal skutečně potřebným. „Ti, kteří si chodí pro razítko, jsou často lidé, kteří nejsou ze sociálně vyloučených komunit a pracují načerno a podpora je jejich dodatečný příjem,“ uvedl.

Podle Zemana musí mít prezident odvahu se postavit proti lidem, kteří nechtějí pracovat. „Budu solidarizovat s člověkem, co nemá práci a hledá ji. Nebudu ale sentimentálně litovat ty, kterým je práce nabídnuta a kteří ji bez vážných důvodů odmítnou. Prezident se ale musí postavit davu nefachčenků a říci jim, že nejsou obětí rasové diskriminace, ale měli by hledat odpověď sami u sebe,“ řekl.

Fischer vzpomněl i na výjimku požadovanou prezidentem Václavem Klausem před podepsáním Lisabonské smlouvy. „Prezident by měl úmluvy neodkladně podepisovat. Měl-li potíže, měl je říci dřív. Zdržování ze strany prezidenta považuji za nepřijatelné. Prožil jsem si, jaký byl v EU pohled na ČR. Šlo o kritické rozhodnutí, zda výjimku vyjednat a nenechat zhavarovat proces ratifikace. Musel jsem se rozhodnout a rozhodl jsem se,“ prohlásil Fischer.

Zeman nezapomněl vyslat špílec i vůči svým oblíbeným novinářům při vzpomínce na návštěvu Běloruska. „Novináře v diktatuře je zapotřebí podporovat, ale ve svobodné společnosti je třeba dát si na ně pozor, protože se někdy dopouštějí mohutných dezinformací,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám