Hlavní obsah

Policie prohledává kanceláře CzechInvestu

Právo, Novinky, rav, ch
Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie od středečního dopoledne podle informací Novinek prohledává pražské kanceláře státní agentury CzechInvest. Proč tak činí, není zatím známo. Zaměstnanci firmy byli ráno posláni domů.

Vyjádření ředitele CzechInvestuVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Fakt, že policisté zasahují od rána v budově, potvrdil Právu náměstek protikorupčního útvaru Emil Kračmar. "Provádíme tam úkony trestního řízení,“ řekl Kračmar.

Otázku, zda někoho zatkli, nebo pouze prohlížejí počítače, odmítl komentovat.

Zakázka na vyhledávání zón

Právu se podařilo zjistit, že policisté, se zajímají o zakázku, která se týká výběrového řízení vyhledávání cílů pro české a zahraniční investory. To dělal dosud vlastními silami CzechInvest, ale nyní nechal vypsat zakázku, aby tuto činnost vykonávala externí firma.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) už nechal samotné výběrové řízení projít auditem, ale než došlo k výsledku, zasáhla policie. Jak Právu řekl zdroj obeznámený s celou kauzou, výběrové řízení bylo zřejmě postaveno tak, aby je vyhrála firma blízká řediteli CzechInvestu. Již při zadávání zakázky upozornil ředitele na nesrovnalosti jeden z jeho náměstků, následně byl však odvolán.

Případ podle informací Práva dozoruje státní zástupce z Prahy 2. Tamní šéf žalobců Tomáš Bláha sice rovněž Právu potvrdil, že policie zasahuje v budově CzechInvestu, nicméně s ohledem na stále probíhající akci odmítl sdělit konkrétnější informace. „Probíhá tam prohlídka jiných prostor a pozemků,“ reagoval Bláha na dotaz Práva, zda policie v budově někoho zatýká.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Policisté a novináři před budovou CzechInvestu ve Štěpánské

„Zadržování osob podle trestního řádu realizují orgány policie se souhlasem státního zástupce, pokud by se jednalo o osoby podezřelé. Zatím jsme žádný souhlas k něčemu takovému nevydali,“ doplnil Bláha.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Ředitel agentury Czechinvest Miroslav Křížek (vpravo)

Z jeho slov tedy plyne, že detektivové dosud nikoho podezřelého nezatkli a zřejmě to ve středu ani nemíní udělat, pouze sbírají potřebné dokumenty a materiály. Čeho se týkají, to ale Bláha odmítl komentovat. Stejně tak nechtěl reagovat na otázku, zda jde o nějakou konkrétní zakázku CzechInvestu.

Mluvčí CzechInvestu hovoří o situaci v agentuře Video: Jiří Forman, Novinky

Agentura mlčí

Internetové stránky firmy nefungují. Podle mluvčí agentury Štěpánky Filipové jsou vypnuty všechny elektronické systémy. Potvrdila, že část zaměstnanců je doma, protože nemohou pracovat na svých počítačích.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, pod nějž agentura spadá, nemá k razii žádné informace. "Policie Ministerstvo průmyslu a obchodu v této věci nijak nekontaktovala, neboť CzechInvest je samostatným právním subjektem," sdělila mluvčí resortu Veronika Forejtová.

Ministr Martin Kuba (ODS), který je v současné době na dovolené, je informován a k situaci sdělil: „Samozřejmě, ať policie koná dle svých kompetencí a pravomocí.“

CzechInvest je česká státní příspěvková organizace pro podporu konkurenceschopnosti, podnikání a investic. Vznikla sloučením tří příspěvkových organizací. Agentura sídlí v pražské Štěpánské ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám