Hlavní obsah

Bankrot Řecka se stává pravděpodobnější, Německo zavírá peněženku

Berlín

Státní bankrot silně zadluženého Řecka je čím dál pravděpodobnější. Nejdůležitější věřitelé, zejména Německo, už nejsou ochotni zemi poskytnout žádnou další podporu kromě dříve slíbených opatření. Informoval o tom německý list Süddeutsche Zeitung.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

List Der Spiegel předtím uvedl, že Mezinárodní měnový fond (MMF) by se nezúčastnil případné další finanční pomoci pro Řecko. Německý ministr hospodářství Philipp Rösler již podle agentury DPA nepovažuje ochod Řecka z eurozóny za nemožný.

Zdroj agentury Reuters minulý týden informoval, že Řecko se nyní snaží získat překlenovací úvěr, aby mělo peníze na pokrytí státních výdajů až do konce září. Atény jsou od roku 2010 závislé na finanční pomoci ze zahraničí. Země teď spoléhá na další část sjednané pomoci, kterou má slíbenou od Evropské unie a MMF. Atény avizovaly, že s penězi vystačí do srpna, další tranše úvěru od zahraničních věřitelů ale nedorazí dříve než v září.

Počátkem května 2010 se Řecko stalo prvním státem eurozóny, který požádal ostatní země platící eurem o finanční pomoc. Ani částka 110 miliard eur, poskytnutá Aténám výměnou za další úsporná opatření, problém s řeckými financemi nevyřešila. Už následující rok proto eurozóna spolu s MMF připravila druhý balík finanční pomoci ve výši 130 miliard eur.

Zdroje z německé vlády podle listu Süddeutsche Zeitung uvedly, že je "nemyslitelné, aby kancléřka Angela Merkelová ještě jednou předstoupila před parlament a požadovala souhlas se třetím balíkem pro Řecko".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám