Hlavní obsah

Klaus vyjádřil Lessymu podporu

– Praha • Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se ve středu sešel na Pražském hradě s policejním prezidentem Petrem Lessym. Vyjádřil mu svou podporu. Lessy by podle něj měl odolat politickým tlakům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus a šéf policie Petr Lessy

Článek

"Inicioval jsem tuto schůzku, protože situaci kolem policie považuji za vážnou. Není možné, aby nadále pokračovaly takové přímé i nepřímé útoky na policii a jejího prezidenta, které slyšíme v posledních dnech. Situaci je třeba zklidnit, je třeba zchladit hlavy," řekl Klaus.

Lessy prezidentovi poděkoval za pozvání na Hrad, chce mu prý podrobně popsat situaci kolem policie. "Protože i nás to netěší, ta situace, která se odvíjí, a opravdu všechno, co potřebujeme, je klid na práci, nic jiného," poznamenal Lessy.

Podle poslankyně 

Prezident pozval Lessyho na Hrad kvůli vyhrocujícímu se sporu mezi policií a politiky o údajném ovlivňování policie v kauze CASA. Policejní prezident se pře s ministrem financí Miroslavem Kalouskem o to, zda ministr Lessymu volal právě v souvislosti s kauzou nákupu letadel CASA.

Kalousek reagoval na schůzku Klause s Lessym slovy, že každý má právo podpořit kohokoliv. "Žádný politik nesmí ovlivňovat policejní práci zrovna tak, jako žádný policista nesmí ovlivňovat politiku. To jsou dvě strany téže mince," dodal ministr.

Nejasnosti o "pravém" důvodu schůzky má ale místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Uvedla, že schůzce obou mužů nerozumí. "Nechápu důvody ani výsledek jejich schůzky. Mám pocit, že v tom nějak figurují lidé ze Strany svobodných občanů, kterou pan prezident podporuje," řekla Langšádlová. Prezidentovi prý připravoval podklady ke schůzce jeho externí poradce Jiří Payne ze Svobodných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám