Hlavní obsah

Damašek zažil jedny z nejtvrdších bojů

Damašek
Aktualizováno

Syrské město Damašek zažilo v neděli a v noci na pondělí jedny z nejtěžších střetů mezi vládními jednotkami a vzbouřeneckou Svobodnou syrskou armádou. Podle různých zdrojů zahynulo čtyřicet až sto lidí.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Syrský voják kontroluje vůz v Damašku

Článek

"Armáda pravidelně ostřeluje minomety několik čtvrtí," řekl AFP o bojích v Damašku šéf Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) Ramí Abdar Rahmán, který je označován za mluvčího syrské opozice. Podle něj intenzita bojů v hlavním městě za 16 měsíců trvajícího střetu nikdy nebyla tak intenzivní.

Bojovalo se v jižních částech hlavního města, zejména ve čtvrtích Kafár Súsa, Nahr Aišá, Sidí Kadád a Tadamona. Posledně jmenovaná byla ostřelována z minometů a vjely do ní i tanky. Vládním silám se prý ale zatím ovládnout tyto oblasti nepodařilo.

Organizace pro lidská práva uvedla, že v neděli v syrské metropoli zemřelo při střetech 105 lidí, z toho 48 civilistů, 16 povstalců a 41 vládních vojáků. Podle syrského ministerstva zahraničí, které citovala agentura AP, ale zahynulo 37 ozbrojenců a dva civilisté.

Z některých čtvrtí lidé utekli, v dalších zase odpůrci režimu zapálili pneumatiky.

Jednání v Moskvě

V Moskvě se v pondělí sejde zvláštní zmocněnec OSN pro konflikt v Sýrii Kofi Annan s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v Moskvě. Budou jednat o statutu pozorovatelů OSN v Sýrii a možnosti prodloužení jejich mandátu.

Ruský ministr ještě před schůzkou označil návrh nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN za vydírání  ze strany západních zemí. Chtějí, aby rezoluce zahrnula článek VII charty OSN, který umožňuje uplatnit postih za neplnění, a to od sankcí až po použití síly.

V úterý se Annan má sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle ruských diplomatů Moskva v jednání o řešení syrské krize nevylučuje kompromisy. "Je ale nepřekročitelná linie, za níž nelze jít. Hrozba sankcí namířená proti jedné straně konfliktu je nepřijatelná," řekl jeden z diplomatů agentuře ITAR-TASS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám