Hlavní obsah

Česko čeká rekordně teplý víkend, lékaři radí, jak čelit vysokým teplotám

• Aktualizováno
Novinky, lap

Česko očekává rekordně teplý víkend. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pátek varování před vysokými teplotami pro celou Českou republiku. Teploty by měly dosahovat v sobotu i neděli 35 stupňů. Lidé by neměli podcenit pitný režim a přes poledne by se měli držet ve stínu.

Jaká jsou rizika při tropických vedrechVideo: Novinky

 
Článek

Vysoké teploty mohou pro mnoho lidí znamenat zdravotní riziko. Lidé by podle lékařů měli dodržovat pitný režim; dospělý člověk by měl vypít minimálně 3,5 litru tekutin, dítě dva litry. Lidé by také měli omezit fyzickou námahu a pobyt na slunci v největším žáru, tedy mezi 11:00 a 15:00. Nemocní lidé by měli dodržovat pokyny svého lékaře.

Mezi nejrizikovější skupiny ohrožené vysokými teplotami patří dětí, senioři a nemocní lidé. Zdravotní komplikace ale mohou postihnout i zdravého člověka.

Tropické dny i noci

Nejteplejšími dny budou sobota a neděle. "Je třeba upozornit, že o víkendu budou i tropické noci," zdůraznila Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že teplotní minima se v těchto dnech mají pohybovat mezi 21 až 16 stupni. Odpoledne pak teploty vystoupají v sobotu na 30 až 34 stupňů, v neděli můžeme očekávat ještě o stupeň víc.

Anketa: Tip na vzdorování vysokým teplotámVideo: Novinky

"Pro oba dva dny platí, že bude zpočátku dne jasno, odpoledne se místy mohou vyskytnout přeháňky a bouřky, které mohou být silné a doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím nebo nárazovým větrem,“ podotkla Honsová. Podle ní se však má jednat pouze o jevy lokálního charakteru.

Po víkendu by měly teploty mírně klesnout. V pondělí na 29 až 33 stupňů, v následujících třech dnech na 26 až 30 stupňů. Noční teploty přitom budou nadále vysoké. Přes den bude slunečno, odpoledne mohou přijít přeháňky a bouřky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám