Hlavní obsah

Turci obvinili Syřany, že stříleli po dalším jeho letadle

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecké úřady v pondělí obvinily syrskou stranu, že znovu úmyslně střílela po jednom z jeho letounů u společné hranice. Uvedla to agentura Reuters. Obě strany ve Středozemním moři pátrají po turecké stíhačce sestřelené syrskou stranou v pátek.

Foto: Profimedia.cz

Turecký RF-4E Phantom. Turci i Syřané stále po zbytcích sestřeleného stroje pátrají.

Článek

Turci tvrdí, že Syřané stříleli po jednom z letounů, které v pohraniční oblasti pátrají po zbytcích sestřelené stíhačky RF-4E Phantom. Jednalo se o stroj CASA, který ale vyvázl bez škod. Ankara událost označil za nevyprovokovanou. Doplnila, že se udála v mezinárodním vzdušném prostoru.

Stalo se tak jen den před tím, než situaci kolem sestřeleného letounu proberou špičky NATO.

Mluvčí turecké vlády mezitím prohlásil, že páteční incident „nezůstane nepotrestán“. Turecko se podle jeho slov bude bránit v mezích mezinárodního práva. Brazilský expert a novinář Pepe Escobar na webu Asia Times dokonce uvedl, že sestřel by mohl být záminkou pro útok na Sýrii. [celá zpráva]

ČTK uvedla, že Turecko se také bude snažit přesvědčit na úterním mimořádném zasedání Severoatlantickou alianci, aby sestřelení jeho letadla považovala za útok na NATO. Oznámil to místopředseda turecké vlády Bülent Arinç.

Ankara po pátečním sestřelení phantomu sice původně připustila, že turecký stroj mohl vniknout do syrského vzdušného prostoru, později to popřela a tvrdí, že trosky phantomu sice spadly do syrských teritoriálních vod, ale stroj byl sestřelen nad mezinárodními vodami ve vzdálenosti 24 kilometrů od syrského pobřeží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští i turečtí námořníci hledají sestřelený phantomVideo: Reuters

Navíc si stěžuje na neadekvátní zásah Syřanů. Argumentuje tím, že jeho vzdušný prostor také několikrát ročně naruší letouny jiných vlád, ale žádný z incidentů ještě neskončil střelbou.

Turecko podporuje rebely bojující proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Podle deníku New York Times mu asistuje americká CIA. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám