Hlavní obsah

Loď s ruskými vrtulníky pro Sýrii zastavili u Skotska a vrátili ji zpět

– Londýn • Aktualizováno

U pobřeží Skotska byla zadržena loď, která z Ruska do Sýrie převážela zbraně a bitevní vrtulníky Mi-25. Důvodem byla skutečnost, že britská pojišťovna vypověděla s majitelem plavidla smlouvu, informoval v úterý server Daily Telegraph. Odpoledne se loď obrátila a zamířila zpátky do Ruska, uvedlo britské ministertsvo zahraničí

Vrtulník Mi 25. Ilustrační foto

Článek

Plavidlo bylo bedlivě monitorováno od minulého týdne, kdy americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová varovala před ruskými dodávkami zbraní pro syrského prezidenta Bašára Asada.

Loď MV Alaed podle serveru vyplula z ruské enklávy Kaliningrad a vodami Severního moře směřovala na jih k Lamanšskému průlivu. Vrtulníky Mi-25 (jde o exportní verzi bitevního vrtulníku Mi-24D) byly v továrně firmy Mil na opravě. Plavba byla přerušena poté, co britská pojišťovna Standard Club vypověděla smlouvu s majitelem lodi, ruskou přepravní společností Femco. Loď přišla o pojištění ve chvíli, kdy byla v mezinárodních vodách asi osmdesát kilometrů od pobřeží Skotska.

„Byli jsme srozuměni s podezřeními, že Alaed veze munici do Sýrie. Informovali jsme majitele lodi, že jejich pojištění automaticky přestalo platit s ohledem na povahu plavby,“ uvedla pojišťovna.

Ačkoliv se na dodávky zbraní z Ruska do Sýrie nevztahuje embargo OSN, protože snaha o zavedení sankcí vůči syrskému režimu narazila na veto Ruska a Číny, Evropská unie „převoz a vývoz“ zbraní do Sýrie nepovoluje, přičemž zákaz se vztahuje i na aktivity s takovým podnikem spojenými.

Britské ministerstvo zahraničí bylo nákladem znepokojeno a jasně dalo najevo ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi, že dodávky vojenského materiálu do Sýrie musejí přestat.

Reklama

Výběr článků

Načítám