Hlavní obsah

ČSSD vyzvala Kalouska, aby zveřejnil podrobnosti k nákupu letadel CASA

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Sociální demokraté v pondělí ústy svého místopředsedy Lubomíra Zaorálka vyzvali ministra financí Miroslava Kalouska, aby v souvislosti s nákupem letadel CASA zveřejnil veškeré finanční toky včetně zisků firmy Omnipol.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Podle místopředsedy ČSSD dokazuje pochybení při nákupu i zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ta podle něj uvádí, že ministerstvo obrany obešlo usnesení vlády. Ze zakázky měla totiž být vyňata servisní podpora a úřad pak dal tuto miliardovou zakázku podle Zaorálka Omnipolu.

"Je evidentní, že v této kauze skutečně stát utrpěl škodu a za tu škodu musí být někdo odpovědný," uvedl Zaorálek.

Kalouska, který přirovnal dění kolem bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové k "honu na čarodějnice", Zaorálek vyzval, aby se tomuto příměru vyvaroval. Kalousek má podle něj přestat také se "zastrašováním policie". Ministr totiž minulý týden označil žádost policie o vydání Parkanové k trestnímu stíhání za policejní zvůli. Podle Zaorálka má ale ČSSD indicie, že si policie nic nevymyslela.

"Neobjektivní a zaujatá stanoviska pana místopředsedy Zaorálka jen posilují naše přesvědčení, že se jedná o účelovou politickou manipulaci, která je v přímém rozporu s fakty," opáčil Kalousek.

Policie zažádala o vydání Parkanové k trestnímu stíhání minulou středu. Údajně pochybila v tom, že během nákupu čtyř letadel CASA v době, kdy byla ministryní obrany, nepřipojila k návrhu znalecký posudek na cenu. Stát tak měl přijít o 658 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám