Hlavní obsah

V Egyptě začalo za politické krize druhé kolo prezidentských voleb

– Káhira • Aktualizováno

Ve výjimečné politické situaci začalo v sobotu ráno v Egyptě druhé kolo prezidentských voleb. V zemi panuje napětí, ústavní soud ve čtvrtek označil svobodně zvolený parlament za nezákonný. Ve volbách se rozhoduje mezi posledním premiérem za vlády svrženého prezidenta Husního Mubaraka Ahmadem Šafíkem a kandidátem Muslimského bratrstva Muhammadem Mursím.

Foto: Ahmed Jadallah , Reuters

Vojáci hlídají volební místnost v Egyptě.

Článek

Výsledek by měl být znám ve čtvrtek 21. června. Dopředu je těžko odhadnutelný. V prvním, květnovém kole voleb Mursí získal přes 24 procent hlasů, Šafík o procento méně.

Vítěz voleb bude nástupcem bývalého prezidenta Husního Mubaraka, který odstoupil za protestů loni v únoru. Jeho zvolením měl být ukončen proces předání moci do civilních rukou. Situaci ale komplikuje politická krize v zemi. Ústavní soud ve čtvrtek prohlásil za neplatný výsledek parlamentních voleb. Očekává se, že parlament, kde mají většinu Muslimské bratrstvo a salafisté, bude rozpuštěn.

Na začátku týdne byla rozpuštěna i rada, která měla sestavit novou ústavu. Důvodem byla převaha muslimských zástupců v ní.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Káhirské ženy volí prezidenta

Není jasné, zda vojáci skutečně předají moc 1. července. Panují obavy, že vojáci by mohli zůstat u moci až do dalších parlamentních voleb.

Kvůli tomu chtějí někteří lidé volby bojkotovat nebo odevzdat neplatné lístky. O zaprodané nebo zrazené revoluci mluví jak liberálové, tak muslimští předáci a klerikové. Varovali před skrytým pučem armády.

Další Egypťané se nejsou schopni rozhodnout pro žádného z kandidátů. Šafík je spjatý s Mubarakovou érou, což vyvolává obavy, že dojde k návratu k předchozímu stavu. Mursí zase bude podle dalších hájit pouze zájmy věřících.

Přesto se podle agentury AFP před některými místnostmi tvoří od rána dlouhé fronty, i když se hlasovat může dva dny a pokaždé až do osmi do večera, přičemž se počítá s tím, že volební místnosti po oba dny zůstanou otevřeny déle. Stanice BBC ale uvádí, že zdaleka není takový zájem jako v prvním, květnovém kole.

K zabezpečení 13 000 volebních místností bylo do služby povoláno 400 000 vojáků a policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám