Hlavní obsah

Tajemná banda plukovníků straší Sněmovnu. Chci o ní vědět, žádal Zaorálek

• Aktualizováno
Novinky, jas

Čtvrteční výrok premiéra Petra Nečase (ODS), který v souvislosti s žádostí policie o vydání místopředsedkyně Sněmovny Vlasty Parkanové uvedl, že "o tom, kdo bude ve vládě, nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků", přiměl dalšího z místopředsedů Lubomíra Zaorálka (ČSSD) k navržení nového bodu jednání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

"Jestli tady řádí banda plukovníků, tak o tom chci vědět," uvedl Zaorálek s tím, že mu není jasné, jak premiér svůj výrok myslel a zda se náhodou nejedná o zastrašování policie. Parkanová v současnosti není členkou kabinetu, a Zaorálek se proto pozastavil nad tím, jak premiér svou odpověď na interpelaci Ivana Ohlídala (ČSSD) myslel.

Vysvětlením premiérova výroku může být skutečnost, že o "ministryni", která možná bude obviněna, hovořil sám Ohlídal. Parkanová byla ministryní obrany v minulosti v kabinetu premiéra Mirka Topolánka (ODS). Jeho vláda rozhodla o inkriminovaném nákupu letounů.

Máte prostor v interpelacích, opáčila koalice

Zaorálek koalici připomněl, že když se jednalo o vydání poslance Davida Ratha (ČSSD), jednalo se podle koalice o "boj s korupcí", zatímco nyní má jít o "bandu plukovníků".

ODS a TOP 09 vzápětí ústy šéfa poslanců TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka zařazení tohoto bodu vetovaly s tím, že na podobné dotazy má opozice prostor v rámci interpelací. Stejně dopadl i návrh dalšího poslance ČSSD Jana Hamáčka, který chtěl diskutovat o nákupu letounů CASA.

ČSSD se k tématu vrátila i na tiskové konferenci. Šéf strany Bohuslav Sobotka koalici připomněl, že poslanci nejsou soudci a nemohou nahrazovat ani policii. Zaorálek doplnil, že vedle Parkanové hodlá policie stíhat i dalšího člověka (bývalého šéfa resortní sekce vyzbrojování Jiřího Staňka) a pozastavil se nad tím, že ten by měl být stíhán, zatímco politička nikoliv. Zaorálek Nečasův výrok označil za skandální a napadající policii.

O vině rozhoduje soud, zdůraznil Nečas

Nečas ve čtvrtek v rámci interpelace uvedl, že na demisi v souvislosti s žádostí o vydání Parkanové nepomýšlí. Poslanci připomněl, že zatím ještě ani nezasedl mandátový a imunitní výbor, který by dal Sněmovně doporučení. "Zatím vycházíme pouze z mediálních úniků," uvedl premiér.

"A kromě toho mi dovolte říci poměrně tvrdou a jasnou tezi, že o tom, kdo bude ve vládě nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků, to by asi nebyl ten správný krok. O tom, zda je někdo vinen nebo nevinen, bude rozhodovat maximálně nezávislý soud, nikoliv podobné kroky," doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám