Hlavní obsah

Kvůli úniku Rathových fotek z vězení zatkla inspekce dva lidi

Právo, Novinky, Jakub Troníček
Aktualizováno

Kvůli úniku vězeňských fotografií obviněného poslance Davida Ratha v neděli dopoledne zatkla Generální inspekce bezpečnostních sborů podle zjištění Práva dva lidi z Vězeňské služby. Potvrdila to mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Zatýkání jedno z podezřelých

Článek

„V souvislosti s šetřením úniku z vězeňského informačního systému byl zadržen jeden příslušník a jeden občanský zaměstnanec vězeňské služby,“ konstatovala mluvčí.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Zároveň dodala, že obviněn zatím ani jeden ze zadržených nebyl. „V tuto chvíli probíhají úkony v trestním řízení,“ poznamenala Sandorová a zároveň doplnila, že na vyšetřování inspektoři v rámci akce s krycím názvem Sklepmistr úzce spolupracovali s generálním ředitelstvím Vězeňské služby.

Je to výrazné pochybení, tvrdí Pospíšil

O tom, že je kvůli úniku těchto fotografií vyšetřováno několik zaměstnanců vězeňské služby, informoval v neděli v České televizi ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Uvedl, že se jedná o dva až tři lidi.

"Ty osoby jsou označeny a probíhá s nimi trestní řízení. Je to výrazné pochybení někoho z vězeňské služby a ten dotyčný bude potrestán jak kázeňsky, tak pravděpodobně i trestněprávně," řekl Pospíšil.

Rathovy snímky z litoměřické věznice zveřejnil před týdnem deník Blesk. V úterý přidal fotografie dalších sedmi lidí, kteří byli spolu s Rathem obviněni v kauze údajné manipulace zakázek ve Středočeském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám