Hlavní obsah

NATO v Afghánistánu bombardovalo svatebčany

Novinky,
Kandahár/Kábul
Aktualizováno

Nejméně osmnáct civilistů zahynulo ve středu při náletu koaličních sil na vesnici v afghánské provincii Lógar. Podle místních obyvatel byli zasaženi účastníci svatby. Další dvě desítky civilistů zemřely při dvojitém pumovém atentátu v Kandaháru. Jde o nejkrvavější den ve válce od prosincového útoku sebevražedného komanda v Kábulu.

Foto: Ahmad Nadeem , Reuters

Američtí vojáci střeží základnu v Kandaháru.

Článek

Při náletu Severoatlantické aliance bylo v Afghánistánu zabito nejméně 15 civilistů včetně žen a dětí. Podle agentury AFP to oznámili místní činitelé. Aliance zprávu o civilních obětech nepotvrdila, ale uvedla, že v oblasti udeřila po útoku vzbouřenců na afghánské vojáky a příslušníky mezinárodních sil ISAF. Při útoku vzbouřenců byli zraněni tři američtí vojáci, proto byla přivolána vzdušná podpora.

Podle Afghánců byla terčem útoku ze vzduchu vesnice ve východní provincii Lógar v oblasti Baraki Barak. Zemřelo 12 vzbouřenců a 18 civilistů, svatebních hostů.

Zpravodaj AFP ve vesnici napočítal nejméně 15 těl. Vesničané pak oběti přivezli do správního střediska provincie. Fotograf agentury AP v dodávce viděl těla pěti žen, sedmi dětí a šesti mužů. Lékař Abdul Wakil z provinční rady Lógaru řekl listu Miami Herald, že mezi civilisty byli dva mrtví muži, dvě ženy a tři teenageři ve věku 13 až 15 let: "Zbytek jsou samé děti, Mnohé z nich byly velmi mladé, kolem tří až pěti let. Sedm z dětí jsou dívky, zbytek chlapci." Mělo jít o děti z jedné rodiny.

Sebevražední atentátníci zabili v Kandaháru přes dvacet lidí

Nejméně dvaadvacet obětí si vyžádal středeční útok dvou sebevražedných atentátníků v afghánském Kandaháru. Odpálili se na místě, které často využívají řidiči aut zásobujících jednotky NATO. K útoku se přihlásil Tálibán. Počet obětí může vzrůst, protože někteří z padesáti zraněných jsou v kritickém stavu, uvedla BBC.

Útok byl podniknut poblíž tržiště nedaleko letiště, které využívá NATO, uvedl šéf policie v provincii Abud Razik. Mezi oběťmi jsou především civilisté.

"První útok podnikl sebevrah na motocyklu," sdělil mluvčí guvernéra Džavíd Faisal. Motocyklista narazil do fronty nákladních vozů, jejichž řidiči čekali, aby mohli dodat zásoby silám NATO. Když se za pár minut na místě exploze shromáždil dav lidí, odpálil se další atentátník, který na místo přišel pěšky.

Po útoku jeden ze stařešinů řekl BBC, že "Kandahár krvácí". Dodal, že viděl "znetvořená těla, krev, paniku a masakr".

Guvernér útok odsoudil. Jeho kancelář uvedla, že je "dalším příkladem toho, jak bezcenný je lidský život pro vzbouřence".

V Kandaháru má Tálibán kořeny a v této oblasti je stále velmi aktivní.

NATO ztratilo vrtulník 

Při havárii vrtulníku mezinárodních sil v Afghánistánu zahynuli ve středu dva vojáci Severoatlantické aliance. Podle agentury AP o tom informovaly alianční síly. Neštěstí se stalo na východě země, v provincii Ghazní.

Nejmenovaný vysoký představitel amerického ministerstva obrany citovaný stejnou agenturou uvedl, že při havárii stroje zahynuli dva američtí piloti. Podle něj v oblasti v tu dobu existovaly známky nepřátelské činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám