Hlavní obsah

Rath by mohl vystoupit na uzavřeném jednání Sněmovny, připustil Nečas

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obviněný poslanec David Rath by podle předsedy vlády Petra Nečase (ODS) mohl vystoupit ve Sněmovně. Muselo by však nejprve dojít k širší dohodě napříč parlamentními stranami. Řekl to premiér na tiskové konferenci po jednání vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath (ČSSD) na jednání Sněmovny

Článek

"Že by se tento problém řešil na uzavřeném zasedání Sněmovny, si dovedu představit," uvedl na brífinku Nečas s tím, že nezpochybňuje právo poslance vystoupit před svými kolegy během hlasování o jeho imunitě.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o vydání Ratha k trestnímu stíhání rozhodne Sněmovna "jako suverén". Poslanecký klub TOP 09 a Starostové o tom prý budou ještě jednat. Naopak ministr zemědělství Pavel Bendl (ODS) zdůraznil, že významné bude stanovisko ústavních odborníků.

Sněmovna by o vydání Ratha policii měla hlasovat zřejmě hned na počátku své příští schůze, která se bude konat 5. června. Už v úterý přitom sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil poslancům Ratha zbavit imunity.

David Rath byl zatčen minulé pondělí bezprostředně po přijetí úplatku, který měl souviset s manipulací zakázky na opravu středočeského zámku v Buštěhradu. Minulou středu byl převezen do vazební věznice v Litoměřicích. Společně s ním poslal soud do vazby dalších sedm osob. Mezi nimi je například ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová nebo exposlanec Petr Kott.

Anketa

Měl by David Rath vystoupit na uzavřeném jednání Sněmovny?
Ano
35 %
Ne
63,5 %
Nevím
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4393 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám