Hlavní obsah

Tři tisíce Italů zůstaly po zemětřesení bez střechy nad hlavou

– Boloňa • Aktualizováno
Právo, Novinky, rei, sw

Na tři tisíce Italů zůstávají po zemětřesení, které v neděli postihlo sever země, bez střechy nad hlavou. Otřesy si vyžádaly nejméně sedm lidských životů, dalších více než pět desítek osob bylo zraněno. Zemětřesení vážně poničilo množství historických staveb, rozsah škod ukázaly i letecké záběry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zemětřesením zdevastovanou ItáliiVideo: Reuters

 
Článek

Úřady umístily postižené do provizorních ubytovacích prostor. Evakuace se ale neobešla bez potíží. Například lidé v otřesy postiženém městě Sant'Agostino po příchodu do tělocvičny, kde měli přečkat noc, zjistili, že nemají na čem spát, informovala agentura AFP. Lidé si stěžují na pomalou reakci úřadů.

Foto: ČTK/AP

Lidé v provizorní ubytovaně ve městě Finale Emilia

Zemětřesení zasáhlo oblast Emilia-Romagna v Pádské nížině v neděli za úsvitu. Mělo sílu šesti stupňů Richterovy škály. V průběhu dne i další noci pokračovaly následné otřesy. Lidé se buď do svých domů vrátit nemohou, protože je zemětřesení poničilo, anebo se bojí.

Zemětřesení vyhnalo z domova tisíce lidíVideo: Novinky/Reuters

"Lidé se bojí zůstávat uvnitř domů, takže zřizujeme nouzové tábory," uvedl záchranář Diego Gottarelli z města Finale Emilia, kde evakuované umístili do stanů na fotbalovém hřišti.

Svědek: Pořád se to třáslo

Otřesy děsily obyvatele po celou neděli i v průběhu následující noci. Napilno mají především statici zjišťující míru škod. S posuzováním stavu budov začali ve velkých městech. "Musíme čekat venku, dokud nepřijede statik a neřekne, že můžete jít domů, jinak to nejde," řekl v neděli Právu 38letý Gianfranco Morra, který žije mezi městy Benátky a Boloňa asi pětadvacet kilometrů od epicentra.

Foto: ČTK/AP

Zničená středověká věž ve Finale Emilia

"Zasáhlo to skoro až do Boloně, půlku Modeny a celou Ferraru. Mají hodně práce. Jsou rozbité cesty i potrubí," uvedl s tím, že země se co chvíli otřásá. Jemu a jeho rodině zemětřesení poničilo vybavení domu, samotná budova ale snad zůstala v pořádku. Další takové štěstí neměli. "Některé staré domy i fabriky tady okolo spadly," doplnil.

Sever Itálie postihují zemětřesení často. Nedělní otřesy byly nejhorší od ničivého zemětřesení z roku 2009, které si kolem města Aquila vyžádalo téměř 300 mrtvých.

Foto: ČTK/AP

Škody po zemětřesení v San Felice Panaro

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám