Hlavní obsah

Zůstane strašná pachuť, tepal Rath Bártu kvůli mandátu, sám si ho ale teď drží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se David Rath po svém obvinění a umístění do vazby vzdal postu středočeského hejtmana i členství v ČSSD, poslanecký mandát si alespoň prozatím ponechal. Úsměvně tak mohou vyznívat jeho slova, která pronesl loni v srpnu při jednání, na němž poslanci rozhodovali o vydání Víta Bárty a Jaroslava Škárky k trestnímu stíhání kvůli úplatkářství. Tehdy Bártu nabádal k odchodu ze Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec David Rath hovoří k poslancům, za ním bývalý ministr vnitra Radek John (VV).

Článek

"Ať ta kauza nakonec dopadne jakkoliv, tak zůstane strašná pachuť. Jediná pachuť by nezůstala, kdyby pan Vít Bárta teď odešel z politiky, opustil Poslaneckou sněmovnu," doporučoval tehdejšímu šéfovi poslanců Věcí veřejných s tím, že by měl stát před justicí jako soukromá osoba.

Rath, který z pozice opozičního rétora často a rád tepal veškeré kroky koalice, zároveň neskrýval své negativní mínění o policii a orgánech činných v trestním řízení.

Policie není objektivní, tvrdil Rath

"U nás nemůžeme policii považovat za objektivní. Prostě historie nejbližších a nedávných měsíců a let jasně říká, že orgány činné v trestním řízení v této zemi nerozhodují a nepostupují nezávisle," tvrdil Rath s odkazem na tehdejší koaliční rozmíšky a křehkost kabinetu opírajícího se o nevyzpytatelné VV.

Na rozdíl od Bárty se Škárkou, kteří až do svého vydání mohli spoléhat na poslaneckou imunitu, byl Rath policií zadržen bezprostředně po spáchání trestného činu a imunita se na něj proto nevztahuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám