Hlavní obsah

Breivik nad vraždami jásal, vypověděla svědkyně

Oslo

Ve středu v norském Oslu pokračovaly svědecké výpovědi v případu loňské střelby na ostrově Utöya, kterou má na svědomí Anders Behring Breivik. Podle jedné svědkyně Breivik při vraždění jásal. Soudkyně poslala část lidí, kteří masakr přežili, ze soudní síně pryč, aby nemohli ovlivňovat rozhodování soudu o svéprávnosti obžalovaného, uvedla agentura DPA.

Foto: ČTK/AP

Anders Behring Breivik u soudu

Článek

"Jsem si jistá, že jsem slyšela, jak po zásazích začal jásat," řekla hned první předvolaná svědkyně, 24letá Tonje Brennaová.

Další otřesné podrobnosti o Breivikově počínání, který na ostrově loni 22. července postřílel 69 účastníků tábora sociálnědemokratické mládeže, si vyslechli kromě jiných i rodiče nejmladší z obětí, 14leté Sharidyn Svebakkové-Bohnové. Tu Breivik podle DPA zabil dvěma střelami do zad.

Brennaová, která je generální tajemnicí sociálnědemokratické mládežnické organizace AUF, masakr přežila jen díky tomu, že se společně s několika vážně zraněnými adolescenty schovala mezi skalisky, kde předstírali, že jsou mrtví.

Breivik poprvé seděl vzadu

Pravicový radikál Breivik dění u soudu poprvé sledoval ze zadní řady a při výpovědi kroutil hlavou. Soudkyni Wenche Elizabeth Arnztenovou marně žádal o svolení položit Brennaové otázky týkající se politiky její organizace.

Brennaová také líčila, jak v osudný den před klubovnou na Utöyi náhle spatřila dva účastníky tábora, kteří se zhroutili k zemi po zasažení kulkami. Nato propukl chaotický úprk přes celý ostrov. "Člověk měl celou tu dobu pocit bezvýchodnosti," řekla svědkyně.

V procesu, který začal minulý měsíc, jde především o to, zda bude Breivik prohlášen za trestně odpovědného nebo nepříčetného. Podle toho pak bude za masakr na ostrově a předchozí atentát v centru Osla poslán buď do vězení, nebo do psychiatrické léčebny.

Breivik se sice k činům přiznal, ale vinu necítí, protože prý jednal v sebeobraně před islamizací a multikulturalismem. Rozsudek by měl padnout koncem července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám