Hlavní obsah

Vzduchem létaly lahve a světlice, v Moskvě se demonstrovalo proti Putinovi

Aktualizováno

Mezi policií a částí demonstrantů v Moskvě vypukly srážky poté, co se část odpůrců Vladimira Putina pokusila odbočit z povolené trasy pochodu a prorvat se přes policejní zátarasy ke Kremlu. Policisté použili obušky a slzný plyn, z druhé strany létaly prázdné lahve a světlice.

Foto: Denis Sinajkov, Reuters

Ruská pořádková policie odnáší jednoho z účastníků demonstrace proti Putinovi.

Článek

"Vypukla opravdová rvačka! Něco takového jsem ještě neviděl. Vypadalo to více jako Řecko než Rusko," prohlásil jeden z očitých svědků. Předchozí povolené demonstrace se přitom obešly bez větších incidentů.

Foto: Denis Sinajkov, Reuters

Pořádková policie ve střetu s demonstranty

Rozvášněný dav v reakci na počínání pohotovostních jednotek OMON provolával hesla jako „Hanba, hanba!" či "Fašisté!"

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opozice v Rusku demonstrovala proti Putinově inauguraciVideo: Reuters

Počet zatčených ještě nebyl upřesněn. Zadrženi byli i opoziční předáci Sergej Udalcov, bloger Alexej Navalnyj či bývalý vicepremiér Boris Němcov, kterého policisté zatkli uprostřed projevu.

Foto: Denis Sinajkov, Reuters

Demonstranti zaplavili ulice Moskvy

Při protestech zahynul fotograf

Nedělní demonstrace proti návratu Vladimira Putina do čela státu se zúčastnily tisícovky lidí. Podle různých zdrojů od osmi do 50 tisíc. Putinova inaugurace do úřadu by měla proběhnout v pondělí. "Považujeme březnové volby za nelegitimní a Putinovu pondělní inauguraci za nezákonnou. Lidé, kteří sem přišli, vyjadřují nejen své mínění, ale i názor miliónů dalších, a proto se akce jmenuje Pochod miliónů," prohlásil opoziční předák Sergej Udalcov.

Foto: Denis Sinajkov, Reuters

Policisté v Moskvě použili na demonstrující slzný plyn

Foto: Denis Sinajkov, Reuters

Policisté v Moskvě vytáhli proti demonstrantům

Podle moskevského rozhlasu během akce došlo k tragické nehodě: muž, který se pokoušel z požárního žebříku jednoho domu vyfotografovat průvod demonstrantů, se zřítil z výše pátého podlaží a na místě zahynul. Jeho totožnost policie zjišťuje.

Putin, který je u kormidla moci už 12 let, byl 4. března zvolen hned v prvním kole prezidentských voleb téměř 64 procenty hlasů. Nejvyššího úřadu se chopí v pondělí, tentokrát na šest let.

Reklama

Výběr článků

Načítám