Hlavní obsah

Při akci na pomoc Slovákovi v Alpách zemřel záchranář

Innsbruck

Při akci na záchranu slovenského turisty, který už v sobotu uvízl v ledovcové puklině v rakouských Alpách, jeden záchranář zemřel a další dva utrpěli zranění. Informovala o tom agentura APA. Vrtulník, kterým na pomoc Slovákovi letěli záchranáři, při přistávacím manévru dosedl příliš tvrdě. Jeden záchranář se poranil těžce a svým zraněním podlehl, další má dvě zlomeniny, třetí se prý zranil jen lehce.

Foto: Pro Novinky Dan Přibáň

Při záchranné akci na pomoc slovenskému alpinistovi zemřel záchranář. Ilustrační foto

Článek

Slovenský turista se v oblasti Venediger Gruppe ve východním Tyrolsku v sobotu zřítil do hloubky asi 40 metrů a pak ho ještě zasypal stržený sníh. Horské službě se k němu nepodařilo dostat už v sobotu, do záchranné akce se proto znovu pustila v neděli ráno. V jakém je stavu, není známo.

Slovenský policista byl jedním z osmičlenné skupiny, která vystoupala na vrchol štítu Gross Venediger.

Při sestupu se alpinisté podle agentury APA rozdělili, pět sjelo na lyžích, tři sestupovali pěšky bez uvázání na laně. Krátce po poledni se muž propadl v navátém sněhu a zřítil se do ledovcové trhliny. Ta se zhruba po deseti metrech zužuje natolik, že záchranáři mohou postupovat dál jen s pomocí speciálního vybavení. To je podle rakouské agentury velmi zdlouhavé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám