Hlavní obsah

Evropa musí za raketový štít zaplatit víc, vzkazují kongresmani USA

Právo, Jiří Roškot

Spojené státy budou zřejmě požadovat na květnovém summitu NATO po evropských členech alienace, aby přispěli na protiraketovou obranu. Sněmovní podvýbor pro strategické síly hlasy poslanců obou stran během několika minut schválil tento požadavek. Původně se přitom se spolufinancováním nepočítalo.

Foto: Profimedia.cz

Americká raketa Standard Missile 3

Článek

Do doby, než o tom evropští členové paktu rozhodnou, zmrazí Kongres čtvrtinu peněz na celý projekt. „Nemůžeme si dovolit sami platit celý systém v situaci, kdy to znamená zanedbání protiraketové obrany samotných Američanů," řekl šéf podvýboru Michael Turner.

Americký systém, jenž bude páteří raketové obrany NATO, byl přitom od počátku prezentován jako „národní příspěvek“ USA. Tak o něm hovořila i deklarace lisabonského summitu 2010.

I podle americko-rumunské smlouvy z loňského září o rozmístění antiraket SM-3 bude vláda USA finančně plně odpovědná za výstavbu zařízení, za rozmístění střel, provoz i údržbu.

„Až dosud nebyla otázka evropského spolufinancování na stole,“ potvrdil v pátek Právu český velvyslanec v NATO Martin Povejšil. Dodal, že v této fázi nelze předjímat, ale ani vyloučit, že se finanční aspekty štítu stanou „součástí širší debaty o celkových parametrech aliančního společného financování po chicagském summitu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám