Hlavní obsah

Breivik označil zprávu o svém duševním zdraví za lživou z 80 procent

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Anders Behring Brevik, kterého soudí v Norsku za teroristický čin, při němž zabil 77 lidí, ve středu odmítl zprávu psychiatrů, která ho označila za nepříčetného. Milovník procent podle BBC uvedl, že zpráva je z osmdesáti procent lživá a zopakoval, že je příčetný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Oslu pokračuje osmým dnem soud s BreivikemVideo: Reuters

 
Článek

Soud projednává dvě protichůdné zprávy o duševním zdraví Brevika. První ho označila za nepříčetného, druhá za příčetného, ale tu ještě neakceptoval Norský výbor forenzní medicíny.

První zprávu Breivik označil za lživou z osmdesáti procent: "To nejsem já, koho ta zpráva popisuje." Podle něj se dvojice autorů zprávy nechala unést emocemi. "Nemají odborné znalosti na hodnocení radikálních politických aktivistů," prohlásil.

Breivik však kritizoval i druhou psychiatrickou zprávu, v níž ho jiná dvojice psychiatrů označila za narcistického a asociálního, ale nikoli za nepříčetného. "Nesouhlasím ani a jednou diagnózou."

Obviněný usilovně bojuje o to, aby byl uznán za příčetného a jeho čin byl brán jako projev nesouhlasu s multikulturalismem. A je zklamán, že po útocích vláda nezměnila svou politiku: "Místo toho pokračuje stejným směrem, takže důvody pro boj jsou naneštěstí nyní mnohem adekvátnější než před 22. červencem," řekl Breivik.

Dokonce tvrdí, že je terčem rasismu, protože u islámských radikálů se taky nezjišťuje příčetnost. [celá zpráva]

Breivikovo duševní zdraví je klíčovou otázkou v procesu. Pokud by byl uznán za paranoidního schizofrenika, nebyl by souzen a skončil by na klinice. Jinak by mohl dostat trest v délce maximálně 21 let s tím, že by mohl být jeho pobyt za mřížemi prodlužován, pokud by dále představoval hrozbu pro norskou společnost.

Vypovídali svědci výbuchu v Oslu

Než se začalo projednávat duševní zdraví Nora, který rád vše vyjadřuje pomocí procent, promluvili ještě svědkové exploze 950 kilogramů těžké bomby v dodávce v Oslu.

Eivind Dahl Thorensen řekl, že koutkem pravého oka spatřil plameny a zakryl si oči. Pak ho tlaková vlna vrhla zpět. Ohlušen se snažil pomoci zraněnému muži, dokud nezjistil, že taky silně krvácí.

Promluvil i další svědek, který ztratil při explozi končetinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám