Hlavní obsah

Byl to nejpůsobivější útok od druhé světové války, zopakoval bych ho, chlubil se Breivik

Oslo
Aktualizováno

Úterní stání s Norem Andersem Behringem Breivikem, který je souzen kvůli teroristickému činu a masové vraždě, protože loni zabil 77 lidí, bylo v úterý na hodinu přerušeno. Důvodem bylo vyjádření jednoho ze soudců z lidu, že by Breivik měl být popraven, uvedl list Guardian. Po jeho odvolání a výměně mohl Breivik přečíst své prohlášení. Uvedl v něm, že by své činy klidně zopakoval.

Breivik znovu zdravil soud napřaženou pažíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Měl na to půl hodiny. Soudkyně upozornila obžalovaného, že nepřekládá důkazy, ale pokud chce, může se vyjádřit.

Podnikl jsem nejpropracovanější a nejpůsobivější politický útok spáchaný v Evropě od druhé světové války.
Anders Behring Breivik

Tentokrát ale už mluvil bez televizních kamer. Ty byly vypnuty před začátkem jeho vystoupení. Soud s ohledem na pozůstalé rozhodl, že Breivikovy výpovědi nesmějí přenášet média. Breivikovo zcela chladné chování je v pondělí šokovalo.

Breivik ve vystoupení svůj čin nejen hájil, ale dokonce se jím chlubil: „Podnikl jsem nepropracovanější a nejpůsobivější politický útok spáchaný v Evropě od druhé světové války.“

"Udělal bych to znovu, protože zločiny vůči mému lidu ze strany muslimských imigrantů... jsou mnohokrát horší," řekl obžalovaný. Uvedl, že jeho činy byly motivovány dobrem a ne zlem a spáchal je, aby zachránil životy. "Zabití 70 lidí může předejít občanské válce," konstatoval atentátník s tím, že skončit život ve vězení či zemřít pro svůj lid je "ta největší čest".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Breivik přijíždí k souduVideo: Reuters

"Nebojím se toho, že bych mohl strávit celý život ve vězení. Narodil jsem se ve vězení a nemohl jsem vyjadřovat své názory. Toto vězení se nazývá Norsko," podotkl.

"Lidé, kteří mě označují za ďábla, mají na mysli, že ďábelský a násilný byl můj čin... Pokud je někoho možné označit za ďábla, pak jsou to sociální demokraté a marxisté, kteří chtějí přetvořit své země v multikulturní společnosti, aniž se přitom zeptali na názor jejich obyvatel," řekl.

Strašák multikulturalismu

Breivik dále napadl „kulturní marxisty“, kteří vnesli do společnosti „feminismus a kvóty a transformovali církev a školství“. Položil řečnickou otázku: „Může být Norsko demokracií, když 100 procent tiskových médií propaguje hodnoty multikulturalismu? Odpověď je ne.“

Dodal, že na ostrově Utoya nepostřílel nevinné. Podle něj ti, kdo tam byli, měli vymyté mozky: "Nebyli to nevinné nepolitické děti, byli to mladí lidé, kteří aktivně pracovali na zdůraznění hodnot multikulturalismu".

Organizaci mladých sociálních demokratů, jejichž tábor napadl, přirovnal k Hilterjugend. Útok proti multikulturalismu zaštítil výroky politiků: "Sarkozy, Merkelová a Cameron připustili, že multikulturalismus nefunguje."

Také se hájil, že není jediný, kdo bojuje proti přistěhovalcům, a zmínil německou buňku Nacionálněsocialistického podzemí, která zabila deset lidí, hlavně Turků. [celá zpráva]

Podle Breivika je šílená vláda

Opakovaně zdůrazňoval, že není šílený, a šílení jsou ti, kdož dovolují multikulturalismus: "Očekávají, že budeme tleskat našemu etnickému a kulturnímu úpadku. Oni by měli být popsáni jako šílení, ne já. To je skutečné šílenství, protože není racionální pracovat na rozložení vlastní etnické skupiny, kultury a náboženství."

Brevik nepřečetl celé své prohlášení, ale jen polovinu z něj. Po třiceti minutách byl přerušen, když nevyhověl žádosti soudkyně, aby čtení zrychlil a dokončil. Uvedl, že je to nemožné.

Dívka, která přežila, vzpomíná na ostrově Utöya na Breivikův masakrVideo: Novinky/Reuters

Breivikův obhájce Geir Lippestad se snažil otupit ostří kritiky, že se jeho mandantovi dostává přílišné pozornosti a procesu zneužívá pro svůj plán šířit poselství boje proti islámu. Uvedl, že obavy chápe, ale dodal: „Na druhou stranu - a to je důležité - má právo vysvětlit své pohnutky. To je základní právo podle norských zákonů a základní lidské právo.“

Breivik v pondělí uvedl, že soud neuznává, protože není nezávislý. Přiznal, že spáchal pumový atentát v centru Osla u vládní budovy a následně postřílel 69 lidí na setkání mladých sociálních demokratů. Odmítl však přiznat vinu, protože uvedl, že je ve válce s multikulturalismem. Uvedl, že to, co udělal, bylo „kruté, ale nutné“. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Breivik se u soudu rozplakalVideo: Reuters

Na výpověď 33letého pravicového extremisty, jenž tvrdí, že je ve válce za záchranu Evropy před multikulturalismem a islámem, je vyhrazeno pět jednacích dní.

Výměna soudce z lidu, chtěl pro Breivika smrt

Žaloba i obhajoba požadovaly na úvod úterního stání výměnu jednoho ze soudců z lidu, 33letého Thomase Indrebra. Loni 23. července napsal na Facebook, že Breivik si nezaslouží nic jiného než smrt.

Indrebrö přiznal, že bezprostředně po útocích 23. července ve 14:34 napsal ze svého facebookového konta v internetové diskusi pod článkem v deníku Verdens Gang: "Trest smrti je v tomto případu jediný spravedlivý!!!"

Podle hlavní soudkyně Elizabeth Arntzenové se obhajoba, žaloba i zástupci obětí dohodli, že jeho pohled je právně nekompetentní a soudce by měl být vyměněn, což se stalo. V záloze byl jeho náhradník, který byl u soudu i v pondělí.

Podle norského systému jsou u soudu s Breivikem dva profesionální soudci a tři soudci z lidu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Breivik zasalutoval u soudu, pak řekl, že neuznává norské soudyVideo: Reuters

Anketa

Zasloužil by si Breivik za své činy trest smrti?
Ano
79,2 %
Ne
14,1 %
Neuvažoval(a) jsem o tom, protože popraven být nemůže
6,7 %
Celkem hlasovalo 13384 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám