Hlavní obsah

Ministři VV se vzepřeli Johnovi, demise nepodají

Právo, Novinky, rsk, fia, krs
Praha
Aktualizováno

Tři ministři za Věci veřejné, místopředsedkyně vlády Karolína Peake, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a ministr dopravy Pavel Dobeš mají podle rozhodnutí vedení strany předat podepsané demise nikoliv premiérovi Petrovi Nečasovi, ale zatím jen předsedovi strany Radku Johnovi. Místopředsedkyně strany a vicepremiérka Karolína Peake a ministr dopravy Pavel Dobeš to ale odmítli, demise podat nehodlají.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) oznamuje, že nehodlá podat demisi.

Článek

Nečasovi měly být demise předány ve chvíli, kterou mělo určit vedení VV.

"Na přání pana premiéra dnes demise všech našich ministrů nepředáváme do jeho rukou. Sepsané a podepsané demise ministrů VV zůstanou u mne, připraveny pro další kroky. O těchto dalších krocích se rozhodne na základě rychlosti jednání s premiérem Petrem Nečasem," informoval John.

Podle informací Práva ale Nečas předání demisí do Johnových rukou nežádal.

Demisi nepodají

Místopředsedkyně vlády a místopředsedkyně VV Karolína Peake svoji písemnou demisi Johnovi nepředá. „Jediný, komu ji mohu předat, je v souladu s ústavou jen premiér,“ sdělila.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake (VV)

Demisi nepodá ani ministr dopravy Pavel Dobeš. "Prohlubovat krizi v chaos nehodlám. Proto jsem se rozhodl, že dnes - a ani ve dnech následujících - nepodám demisi na člena vlády," řekl Dobeš. Je prý potřeba realizovat nezbytné reformy.

Dobeš zdůraznil, že nikomu "bianco demisi" nepodepsal a neudělá to ani nyní. "Jediný, kdo může dostat mou rezignaci, je premiér Nečas," podotkl.

John: O vzpouru uvnitř VV se nejedná

John na otázku Práva, zda nejde o stranickou vzpouru členů vlády za VV, kteří mu odmítli demisi předat, odpověděl: "To je v pořádku, to je jen technikálie." Rozpadu uvnitř strany a poslaneckého klubu se prý neobává.

John nechtěl specifikovat, jak si véčkaři představují naplnění úterního usnesení jejich stranických orgánů. Podle usnesení véčkařů by premiér měl vyřešit například situaci v podniku Lesy ČR,  na ministerstvu práce a sociálních věcí kvůli vyplácení sociálních dávek a taky restrukturalizovat vládu. John nechtěl říci, zda budou véčkaři trvat třeba na odvolání ředitele lesů či ministra práce a sociálních věcí.

John ignoruje grémium, zní z krajů

S postupem ministrů za VV a stranického předsedy nesouhlasí představitelé některých krajských stranických buněk. "S velkou dávkou rozhořčení vnímám dnešní svévolnou změnu usnesení grémia VV," sdělil Právu předseda pardubické krajské rady VV Miroslav Drobný. Ještě dnes prý zašle Johnovi žádost o svolání dalšího grémia. Řešit by mělo porušení usnesení grémia a poslaneckého klubu.

Stejný názor zastává i místopředseda VV Tomáš Jarolím, který hlasování grémia inicioval. "Neexistuje důvod, proč nerespektovat usnesení grémia. Požaduji dnes odevzdat demise premiérovi," sdělil Právu Jarolím.

Původně už dnes

Původně Věci veřejné oznámily, a právě grémium strany se na tom usneslo, že jejich ministři předají demise na středečním dopoledním jednání vlády. Premiér Petr Nečas (ODS) i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na to reagovali slovy, že pokud ministři demise podají, nebude už dál o čem jednat a koalice končí.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas v úterý v reakci na oznámený odchod Věcí veřejných z koalice prohlásil, že odmítá vydírání a ultimáta a že očekává, že VV mu své požadavky přednesou osobně a ne přes média.

"V okamžiku podání demise jejich ministrů okamžitě mizí jakýkoliv prostor pro další jednání se stranou Věci veřejné o pokračování spolupráce stávajících tří koaličních stran," sdělil Nečas v tiskové zprávě.

K podání demise vyzvalo v úterý své ministry grémium VV. Mají tak učinit ve středu na zasedání vlády. VV zároveň sepsaly své podmínky, za kterých budou dál spolupracovat s vládou. Nečas je odmítl a řekl, že se nebojí předčasných voleb, které by měly proběhnout v co nejkratším termínu.

Pro předčasné volby se vyslovil i místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám