Hlavní obsah

Lord Voldemort, ten, jehož jméno se na pražském magistrátě nevyslovovalo

Právo, rav

Romeš, Lord Voldemort, ale třeba také Mazánek. Pod těmito přezdívkami se skrývá pražský lobbista a podnikatel Roman Janoušek, který je rovněž označován za jakýsi centrální mozek Prahy. Kolem tohoto třiačtyřicetiletého muže se totiž za dob primátorování Pavla Béma (ODS) údajně točily všechny velké zakázky pražské radnice, ale i různých státních úřadů.

Foto: TV Nova

Roman Janoušek po havárii

Článek

Jak už vyplývá z nyní zveřejněných odposlechů, Janoušek fakticky hovořil do všeho, co se na radnici na Mariánském náměstí šustlo. Ale zároveň se o něm žádný z tamních úředníků nemohl byť jen slovíčkem zmínit. Proto také přezdívka Lord Voldemort, tedy ten, jehož jméno nesmíme vyslovit, jak zlého čaroděje nazývali hrdinové knih o Harrym Potterovi.

Také si přečtěte a prohlédněte videa
Že vám není hanba, odmítl Janoušek komentovat nehodu

Absolvent gymnázia v Praze 4 a práv na Univerzitě Karlově  Janoušek byl prý podnikavý už na střední škole. Ještě během studií začal pracovat jako číšník v různých pražských restauracích, například v hotelu na Tylově náměstí. Už tehdy si prý dokázal svou inteligencí, přátelskostí a komunikativností získat vlivné přátele.

Na krátkou dobu sice zmizel do Německa, kde se profesionálně živil svou sportovní vášní – byl tenisovým instruktorem.

Od počátku devadesátých let rozjel v Praze první velký byznys. S dalšími lidmi začal podnikat v tehdy neprozkoumané sféře – protidrogové osvětě, čímž údajně dokázal vydělat milióny.

Bémův politický kmotr

K období z poloviny devadesátých let, kdy v pražském paláci Blaník na Václavském náměstí pořádal besedy týkající se problematiky drog, se také váže začátek Janouškova přátelství s Pavlem Bémem, který právě tam začínal přednášet jako lékař a odborník na drogy.

Bém se poté začal postupně prosazovat v politice, nejprve jako expert úřadu vlády či ministerstva vnitra, později už jako starosta Prahy 6 a na závěr jako primátor.

Podle mnohých mu stál po celou jeho kariéru za zády právě Janoušek, který i díky svým kontaktům a známostem jak v politické, tak soukromé sféře pomohl Bémovi nakonec až do Sněmovny.

Přestože Janoušek postupně vlastnil několik firem, ať už Medea Real, Print Media, či později Ora Print, v současnosti jako majitel nějaké společnosti v obchodním rejstříku nefiguruje. Přesto se o něm hovoří jako o miliardářovi, který se svou manželkou Simonou vlastní řadu nemovitostí na lukrativních místech v metropoli, třeba vilu v Praze-Podolí, ale například i apartmá ve Špindlerově Mlýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám