Hlavní obsah

Exekutor, který zmizel s 80 milióny, léta čile podnikal

Právo, Jindřich Ginter

Více než tři dny celostátně hledaný soudní exekutor Jozef Višvader (44), který měl zmizet s 80 milióny a byl před šesti lety odsouzen za podvod, zároveň podnikal v různých firmách. V řadě z nich přitom v klidu léta figuroval i v době, kdy byl už exekutorem, což nikomu z ministerstva spravedlnosti a Exekutorské komory až donedávna nevadilo, dokud nezmizel i s balíkem peněz. Činnost exekutora je přitom ze zákona neslučitelná s jinou podnikatelskou výdělečnou činností.

Foto: Policie ČR

Jozef Višvader

Článek

Višvader přitom nebyl žádným exekutorským nováčkem, který by podlehl zkratkovitému zmatení mysli při pohledu na pohádkové bohatství, jež přistálo na kontu jeho exekutorského úřadu od velké stavební firmy Geosan.

Této důležité funkce, patřící do státem zřízeného justičního systému, užíval více než deset let. Soudním exekutorem byl jmenován už v roce 2001. Přitom zároveň byl od roku 1991, a dosud je, společníkem ve firmě Gastter z Černošic.

Kromě toho, ať už před jmenováním soudním exekutorem, tak ale i v souběhu s touto důležitou funkcí, působil coby člen představenstva, dozorčí rady, ředitel, prokurista, společník, jednatel v minimálně čtyřech obchodních a investičních firmách. Jedná se například o jím vlastněnou akciovku Superior, z jejíhož představenstva vystoupil až v listopadu 2005 a coby jediný akcionář byl vymazán v lednu 2006, tedy zhruba čtyři roky po jmenování exekutorem.

Foto: Novinky

Slib exekutora podepsaný Višvaderem

Více oficiálních adres

Jeho příbuzné Lýdie Višvaderová (40) a Lubomíra Višvaderová (69), obě bytem v Bratislavě, zůstaly ještě několik měsíců dále v dozorčí radě Superioru. Odešly až v červnu 2006.

Kromě toho Višvader, dříve než byl exekutorem, působil v akciové společnosti Comex Investment, zaměřené na obchod s cennými papíry, či ve veřejné obchodní společnosti Esoro nebo do února 1999 v s. r. o. Garp Trade.

Obchodní rejstřík u firmy Gastter uvádí, že trvalým bydlištěm hledaného Višvadera je Janšákova ulice v Bratislavě, registr ekonomických subjektů (ARES) ho ale zase vede na ulici Ke Křížku 93 ve Velkých Přílepech. Na této adrese ho také registrovalo ministerstvo spravedlnosti, když mu v srpnu 2001 předávalo do ruky jmenovací dekret.

U některých firem měl dále adresu Dobrovského 22 na Praze 7. Před tím, od roku 1993 do roku 1995, byl coby plátce DPH přihlášen v ulici Nad Údolím 62 v Praze 4-Hodkovičkách.

I když v únoru 2006 Exekutorská komora podala ministerstvu spravedlnosti návrh na jeho odvolání kvůli odsouzení za leasingový podvod, tedy po jeho bezmála pětiletém působení v úřední funkci soudního exekutora, nestalo se tak. Návrh byl smeten pod stůl.

Místo odvolání mu rozšířili rajón 

Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec brzy nato ze své funkce odešel. A naopak za exministryně Daniely Kovářové, paradoxně s tichým posvěcením Exekutorské komory, se Višvaderův pomyslný exekuční rajón ještě rozšířil.

Kromě „svého“ Exekutorského úřadu Praha-západ totiž dostal na čas ještě pověření přijímat exekuční případy, které přišly na Exekutorský úřad pro Prahu 1.

Na konci února 2010 Exekutorská komora totiž na svých stránkách informovala, že nabylo právní moci odvolání soudní exekutorky Zuzany Bartošové z Exekutorského úřadu Praha 1 a že jejím zástupcem se stává právě Višvader.

Později Praha 1 dostala jiného „svého“ exekutora, ale každopádně na určitou dobu měl Višvader ještě větší rajón působnosti, byť existovaly pochyby o jeho důvěryhodnosti.

„Exekutoři mají celorepublikovou působnost, mluvit o rajónu proto není na místě,“ tvrdí ale mluvčí komory Petra Báčová. Jenže tento argument pomíjí fakt, že když exekutor má svůj úřad a ještě zastupuje druhý, tak tím roste jeho pozice, možnost získat více případů, a očekává se také, že je zcela bezúhonný.

Ministerstvu spravedlnosti i Exekutorské komoře ale ani předloni vůbec nevadilo, že soudní exekutor Višvader stále ještě figuruje ve firmě Gastter.

Úřad je stále pod jménem hledaného

Oficiální webové stránky Exekutorského úřadu Praha-západ byly až v pátek dopoledne, tedy třetí den poté, co policie začala pátrat po Jozefu Višvaderovi, aktualizovány, tedy je na nich konečně uvedeno nové číslo účtu, kam mají dlužníci posílat peníze, a upozornění, že zástupcem Mgr. Jozefa Višvadera byl ustanoven JUDr. Milan Makarius.

„Exekutorský úřad Praha-západ ovšem i nadále pracuje pod jménem Mgr. Jozefa Višvadera a ustanovený zástupce pouze podepisuje listiny vydávané jeho úřadem s tím, že je současně uvedeno, že se jedná o jeho zástupce,“ dodala Báčová. Tento postup je podle ní v souladu s ustanovením exekučního řádu.

„Skutečnost, že Jozef Višvader je v současné době nezvěstný, neznamená, že by jeho úřad zanikl a že by nadále neměl vykonávat exekuční činnost. K tomu dojde až v případě, že bude Višvader z funkce soudního exekutora odvolán. V daném okamžiku JUDr. Makarius tedy sice fakticky činnost úřadu organizuje, avšak veškerá rozhodnutí a dokumenty jsou vydávány jménem Mgr. Višvadera,“ zdůraznila Bačová.

Není jediný

Podle informací Práva Višvadera policie zatím nezadržela, ale monitoruje pohyby na jeho účtech a údajně byla rovněž zachycena aktivita na jeho mobilu, který má chvílemi zvonit a chvílemi je nedostupný.

Kromě toho ale Právo zjišťuje, že Višvader není jediným soudním exekutorem s pohnutou trestní odpovědností, a nyní prověřuje u odpovědných orgánů podněty, podle nichž měl být jednomu současnému exekutorovi údajně přímo ministrem zmírněn trest za odsouzenou zpronevěru, jíž se měl dopustit v rámci exekucí.

Jiný exekutor byl zase v minulosti v tichosti odvolán, jak jinak než pro zpronevěru, ale stále je JUDr.

Odpovědi na otázky týkající se těchto závažných věcí, o kterých se ve veřejnosti v případě exekutorského stavu jen šuškalo, ale teď v důsledku kauzy Višvader některé z nich vyplouvají na povrch, očekáváme do konce příštího týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám