Hlavní obsah

Kvůli odposlechům chce s Bémem mluvit premiér, začalo vyšetřování

Praha
Aktualizováno

Případ možného úniku odposlechů bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS) z Bezpečnostní informační služby (BIS) je vyšetřován pro podezření z trestného činu úniku utajované informace, sdělil ve čtvrtek mluvčí BIS Jan Šubert. Premiér a předseda ODS Petr Nečas reagoval na vývoj kauzy slovy, že je to důvod k vážnému rozhovoru s Bémem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bém (ODS)

Článek

Kauzu odposlechů telefonátů Pavla Béma s podnikatelem Romanem Janouškem chce nicméně Nečas zhodnotit až poté, co k ní bude známo více informací.

"Chci to samozřejmě celkově vyhodnotit, všechny poznatky, které postupně, s prominutím, vylezou. Budu chtít o tom určitě mluvit s Pavlem Bémem. Tuto situaci považuji za vážnou a určitě budeme mít velmi vážný rozhovor," řekl Nečas a dal najevo svůj odstup od celého případu.

"Ty věci nechci podceňovat, jsou závažné, chci ale zdůraznit, že jsou to věci, které byly v minulosti. Od té doby co jsem se stal lídrem a předsedou ODS, pan Pavel Bém odcházel ze svých funkcí," dodal.

Celý případ už je vyšetřován pro podezření z trestného činu úniku utajované informace. "Podezření je závažné a nelze zůstat pouze u verbálních vyjádření a je třeba věc důkladně prošetřit," zdůraznil mluvčí BIS Jan Šubert. Už ve středu odpoledne dal podle něj ředitel tajné služby Jiří Lang pokyn své inspekci, aby se případem okamžitě a důkladně zabývala.

Nahrávky měla od BIS získat Bártova ABL

Písemné vysvětlení chtějí od šéfa BIS do pátku také poslanci, kteří si ředitele na příští úterý pozvali na jednání komise pro kontrolu BIS.

Deník Mf Dnes zveřejnil úryvky z odposlechů telefonátů z roku 2007 mezi tehdejším pražským primátorem Bémem a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem. Pokud jsou autentické, pak potvrzují dlouhodobé náznaky pražských politiků i médií, že právě Janoušek do rozhodování magistrátu a dění v hlavním městě v zákulisí výrazně promlouval.

Podle deníku odposlechy s povolením soudu pořídila BIS, o dva roky později je prý ale získala bezpečnostní agentura ABL, kterou v té době vedl nynější předseda poslanců VV Vít Bárta. Tajná služba popřela, že by nahrávky unikly ze svazku BIS. Kontrarozvědka měla v roce 2007 mapovat aktivity všech rozhodujících lobbistů v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám