Hlavní obsah

Střelec zabil před školou ve Francii tři děti stejnou zbraní jako výsadkáře

Toulouse
Aktualizováno

Před židovskou školou v Toulouse na jihozápadě Francie útočil v pondělí ráno neznámý muž. Zabil nejméně jednoho profesora a tři děti, informovala agentura AFP. Další osobu vážně zranil. Při útoku byla použita stejná zbraň jako při nedávných vraždách výsadkářů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Okolí školy zaplnili policistéVideo: Reuters

 
Článek

"Je to stejná zbraň," uvedl zdroj z vyšetřování. Podle něj jde o stejnou ráži 11,43 milimetru. Střelec opět přijel na motorce a měl černé oblečení. Zabíjel okolo osmé hodiny v místě, kam rodiče právě sváželi školáky. Pak ujel. Na místě byli tři mrtví, čtvrtá oběť zemřela po převozu do nemocnice.

"Dnešní drama se odehrálo chvíli před osmou hodinou ranní. Před školu přijel muž na motorce či skútru. Střílel na všechny, co se ocitli v jeho blízkosti, na dospělé i na děti," uvedl žalobce Michel Valet. Dodal, že oběťmi jsou 30letý muž, údajně učitel, a jeho synové ve věku 3 a 6 let. Další oběti je 8 až 10 let. V nemocnici bojuje o život 17letý mladík, uvedla agentura AP.

Škola se nachází v severozápadní části města nazvané Jolimont.

Foto: ČTK/AP

Zásahové složky na místě střelby

Útočník střílel i po vojácích

Útočník v černém je spojován s vraždami francouzských vojáků v Toulouse a Montaubanu z minulého týdne. Jeho oběťmi se stali tři vojáci, dalšího příslušníka zranil.  [celá zpráva]

Zatím nebylo oficiálně potvrzeno, že ve všech případech útočil stejný muž. Některá francouzská média píší, že byla použita stejná zbraň a útočník z pondělka byl přinejmenším podobný muži, který střílel po vojácích.

Případy dosud vyšetřoval 50členný expertní tým. Od teď se do vyšetřování vkládá pařížské státní zastupitelství specializované na teroristické případy, uvedla ČTK.

Foto: ČTK/AP

Vyšetřovatelé na místě činu

Policie po střelci v ulicích intenzivně pátrá. Na místo zamířili i prezident Nicolas Sarkozy a ministr vnitra Claude Guéant, uvedl server Le Monde. Sarkozy událost označil za „odporné drama a děsivou tragédii".

Spekulace o rasismu 

Není znám ani motiv útočníka, ale spekuluje se, že jím může být rasismus. Zabití vojáci byli arabského původu a těžce zraněný byl původem z Karibiku. Nyní útočil před židovskou školou.

Foto: ČTK

Francouzské úřady mezitím nařídily zvýšenou ostrahu u židovských škol po celé zemi. Ve Francii žije jedna z největších židovských komunit v Evropě. Odhaduje se, že čítá až 700 000 lidí.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Ve městě Toulouse se už dříve stala terčem útoku také synagoga. V lednu 2009 tam útočníci najeli na budovu židovské modlitebny dvěma auty. S pomocí benzínových nádrží synagogu zapálili. V té chvíli bylo uvnitř na bohoslužbě 12 lidí, všem se podařilo uprchnout.

Foto: Profimedia.cz

V Toulouse byla synagoga terčem útoku také v roce 2009

Reklama

Výběr článků

Načítám