Hlavní obsah

Brněnská vila Tugendhat znovu ožije v plné kráse

Právo, Petr Kozelka

Když budete kolem ní procházet po ulici, snadno ji minete. Je trochu zvláštní, ale pro většinu lidí ne zas tak moc, aby se za ní otočili. A přesto tam je, posazená do svahu s krásným výhledem na Brno. Vila Tugendhat, skvost funkcionalistické architektury, památka UNESCO. Po náročné rekonstrukci se vila slavnostně otevře ve středu, pro veřejnost se pak brány otevřou v úterý 6. března.

Foto: www.tugendhat.eu, David Židlický

Hlavní obytný prostor vily Tugendhat před onyxovou příčkou.

Článek

Nenápadnost při pohledu z ulice rychle zmizí při scenérii ze zahrady. Tam se naplno totiž otvírá revoluční koncepce architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Inovativní přístup v řešení obytného prostoru, ocelová konstrukce, na svou dobu nebývalé technické zázemí a exotické materiály přinesly vile nesmrtelné postavení ve světové architektonické moderně.

„Účel stavby jí dává vlastní smysl. Obytný dům má sloužit pouze bydlení. Místo stavby, poloha ke slunci, prostorové rozvržení a stavební materiály jsou podstatné faktory pro tvorbu obytného domu. Z těchto podmínek je třeba skloubit stavební organismus,“ prohlásil její architekt, který vilu navrhl v roce 1928 pro manžele Gretu a Fritze Tugendhatovy.

Sídlo gestapa i taneční škola

Ti si ji ale dlouho nemohli užít, stavbu dokončenou v roce 1930 totiž museli po osmi letech opustit při emigraci před nacistickou hrozbou. Tím se začaly psát pohnuté okamžiky vily. Nejprve ji zabavilo gestapo, po válce sloužila jako taneční škola, provozoval se zde také rehabilitační tělocvik pro děti s vadami páteře. Teprve v roce 1981 se dočkala oprav a byla tak připravená na dějinný okamžik – v roce 1992 zde totiž byla podepsána smlouva o rozdělení Československa.

Foto: Profimedia.cz

Tugendhat

Na začátku roku 2010 se vila konečně dočkala zahájení opravdu reprezentativní opravy s důrazem na zachování originality včetně konstrukčních materiálů a původních systémů. Renovace se dočkala i rozlehlá zahrada.

Prohlídka technickým zázemím

Návštěvníci se tak mohou těšit nejen na slavnou onyxovou stěnu, ale i na novou prohlídkovou trasu technickým zázemím, zavítat mohou i do studijního a dokumentačního centra. Rezervace prohlídky a zakoupení vstupenky je možné jen přes elektronickou rezervaci, plné vstupné činí 350 korun. Dámy by si pak měly dát pozor, aby prohlídku nemusely absolvovat naboso, vstup v jehlových podpatcích je totiž zakázán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám