Hlavní obsah

Německý prezident Wulff rezignoval kvůli podezření ze zneužití funkce

Berlín
Aktualizováno

Německý prezident Christian Wulff oznámil v pátek, že odstupuje z funkce. Demisi zdůvodnil ztrátou důvěry občanů a nemožností naplno vykonávat svou funkci. Dvaapadesátiletý politik čelil skandálu s podezřelou hypotékou. Ve čtvrtek oznámila prokuratura v Hannoveru, že má dost indicií, aby mohla zahájit vyšetřování.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Christian Wulff v sídle prezidenta oznamuje svou rezignaci.

Článek

"Německo potřebuje prezidenta, který se může bez omezení věnovat národním i mezinárodním výzvám. Prezidenta, který se těší důvěře velké většiny obyvatel. Vývoj posledních dnů a týdnů ukázal, že důvěra ve mě, a tím i moje schopnosti jednat jsou značně omezeny," vysvětlil Wulff v přímém televizním přenosu důvody své okamžité demise.

Přiznal chyby, ale popřel nezákonné jednání: "Ve svých funkcích jsem udělal chyby, ale vždy jsem jednal podle práva."

Wulff kvůli aférám čelil výzvám k odstoupení již delší dobu, což ale odmítal. Tlak na něj vzrostl ve čtvrtek, kdy prokuratura v Hannoveru žádala, aby poslanci zbavili Wulffa imunity. Uvedla, že má dost náznaků, že prezident jednal neadekvátně.

Hypotéky a placené dovolené

Hypotéku Wulff získal v Dolním Sasku, kde byl sedm let premiérem, od manželky známého podnikatele. Také vyhrožoval šéfredaktorovi listu, který chtěl případ zveřejnit. Wulff měl i další vazby s vlivnými podnikateli, u nichž trávil bezplatné dovolené. Jednu na ostrově Sylt, kterou zaplatil filmový investor David Groenewold. Dolnosaská vláda pod Wulffovým vedením poté nabídla jeho firmě finanční záruky. Ty Groenewold sice nevyužil, podle státního zastupitelství v Hannoveru se tím ale Wulff mohl dopustit zneužití svého postavení.

Wulff už ve čtvrtek oznámil, že se v pátek k případu vyjádří a vše vysvětlí. To ještě nebylo jasné, že podá demisi, k té ho ale začali tlačit i poslanci jeho vlastní strany CDU.

Německá kancléřka Angela Merkelová kvůli Wulffovým problémům zrušila páteční schůzku v Římě, kde měla jednat s italským premiérem Mariem Montim o ekonomických opatřeních, která mají zastavit dluhovou krizi v eurozóně.

Poté, co Wulff oznámil rezignaci, vystoupila Angela Merkelová a řekla, že zprávu o jeho demisi přijala s lítostí.

Wulffa si prosadila před dvaceti měsíci do funkce právě Merkelová. Jeho pád ji tak značně oslabí. "Christian Wulff se ve funkci zasadil o moderní a otevřené Německo. Dal nám důležité impulzy a zdůrazňoval, že síla této země tkví v její rozmanitosti," vyzdvihla kancléřka.

Wulffa nahradí ve funkci Horst Seehofer z bavorské CSU. Pak se bude volit nový prezident. S koaličními partnery se chce Merkelová poradit, kdo by to měl být a jeho jméno pak předložit opoziční sociální demokracii (SPD) a Zeleným.

Reklama

Související témata:

Související články

Německý prezident vyvíjel nátlak na noviny

Rozruch kolem německého prezidenta Christiana Wulffa kvůli výhodné půjčce na byt od manželky spřízněného podnikatele ani po Novém roce neutuchá. Wulff totiž...

Výběr článků

Načítám