Hlavní obsah

Šéf al-Káidy Zavahrí varoval Syřany před pomocí Západu

– Damašek • Aktualizováno

Vůdce al-Káidy Ajmán Zavahrí v neděli vyzval syrské obyvatelstvo, aby se ve svém boji proti režimu prezidenta Bašára Asada nespoléhalo na podporu západních zemí. Ve videu umístěném na jednom z islamistických serverů rovněž požádal muslimy v Turecku, Iráku, Jemenu, Libanonu a Jordánsku, aby vzbouřeným Syřanům přišli na pomoc. Zaváhrího projev se objevil den poté, co bylo zveřejněno, že v Sýrii útočí al-Káida.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zaváhrí

Článek

"Zraněná Sýrie stále krvácí, řezníka (Bašára Asada) zatím nikdo nezastavil," prohlásil Zavahrí ve svém vzkazu nazvaném "Kupředu, syrští lvi!". Odpor "našich lidí v Sýrii" podle šéfa Al-Káidy navzdory bolesti, obětem a krveprolití neustále roste.

Muslimové by měli "syrským bratrům pomoci jak mohou, měli by poskytovat peníze a informace, ale obětovat třeba i život," prohlásil v osmiminutovém videu Zavahrí. Vyzval Syřany, aby se ve svém boji za svržení Asadova režimu "nespoléhali na Západ, Spojené státy, arabské vlády ani Turecko".

Zavahrí už loni v červenci adresoval syrským povstalcům vzkaz, aby svůj hněv směřovali nejen na syrskou vládu a armádu, ale i proti Izraeli a Spojeným státům, jejichž solidarita se syrskou opozicí je podle něj licoměrná.

Zavahrího projev byl zveřejněn den poté, co se v médiích objevily zprávy amerických expertů, že v Sýrii operuje al-Káida. Podle nich stála za třemi atentáty, dvěma v Damašku a pátečním v Halabu. [celá zpráva]

Komplikovaná situace v Sýrii

Zapojení al-Káidy ukazuje, že konflikt už není jen vzpourou proti Asadovu režimu, ale také dalším střetnutím mezi šíity a radikálními sunnity. Asad je šíitská alavíta. Al-Káidu tvoří radikální sunnité.

Asad dostává nepřímou pomoc z Íránu, zřejmě přes libanonský Hizballáh. Povstalcům zase pomáhají Turci a pravděpodobně i Britové.

Syrské opoziční síly bojují proti Asadovu režimu už téměř rok. Krvavé násilnosti v syrských městech si podle neoficiálních údajů OSN vyžádaly kolem 5400 obětí, podle humanitárních organizací je to už 7000 mrtvých.

V posledním týdnu bylo nejvíce obětí z Homsu, který syrské síly ostřelovaly z děl a raketometů. V neděli syrská armáda přerušila bombardování města, aby umožnila ženám a dětem opustit ostřelované obytné čtvrti.

Podle opozičních aktivistů ale z bombardované oblasti odešlo jen několik rodin, protože vládním slibům nikdo nevěří. Podle některých zpráv naopak uvolnění situace využily tisíce bojovně naladěných lidí k dalším pouličním protestům.

Reklama

Výběr článků

Načítám