Hlavní obsah

Za vražednou bitvu na fotbalu mohou odpůrci revoluce, šíří se Egyptem

Novinky,
Káhira

Čtyřiasedmdesát obětí fotbalového násilí v Egyptě šokovalo Egypt, protože se ukázalo, že policie nezasáhla. Okamžitě se v zemi objevily názory, že šlo o pomstu bezpečnostních složek tvrdému jádru fanoušků káhirského týmu Al-Ahlí, kteří se účastnili protestů proti svrženému Husnímu Mubarakovi i současné přechodné vojenské vládě. Muslimské bratrstvo hřímalo, že revoluce je ohrožena, uvedl list Washington Post.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Pořádkoví policisté chrání egyptský parlament před demonstrujícími fotbalovými fanoušky.

Článek

Ultras týmu Al-Ahlí stáli v čele násilných protestů, které před rokem vedly k pádu režimu Husního Mubaraka, a v nedávných měsících se střetávali s vojáky při protestech požadujících konec vojenské vlády v zemi. Jejich slogany, které vždy pokřikovali na policisty, později převzaly i protivládní skupiny.

Při krizovém zasedání parlamentu nově zvolený předseda dolní komory Saad Katátní z Muslimského bratrstva obvinil bezpečnostní složky, že “ohrozily revoluci“. Podle něj šlo o „dílo ďábla“.

Foto: ČTK/AP

Fotbaloví fanoušci demonstrují v centru Káhiry

Ještě dál šel šéf výboru pro obranu Abbás Makhimar, který řekl: „Je to zločin.“ Podle něj je to součást scénáře, jak rozdmýchat v Egyptě chaos: „Za tímto neospravedlnitelným masakrem je neviditelná plánující ruka. Úřady byly nedbalé. Bojíme se, že někteří policisté trestali lidi kvůli revolučním postojům, že je připravili o možnost jednat jako tyrani a omezili jejich pravomoci.“

Při středečních násilnostech přišlo o život nejméně 74 lidí a dalších 248 bylo podle ministerstva vnitra zraněno. Je mezi nimi i čtrnáctka policistů.

Reakce vlády a vojáků

Na mimořádném zasedání parlamentu egyptský premiér Kamál Ganzúrí oznámil, že přijal demisi guvernéra Port Saídu. Demisi podal i regionální šéf police. Ganzúrí rozpustil i výbor Egyptské fotbalové asociace.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Naříkající příbuzné na těly zabitých fotbalových fanoušků

Nynější vůdce Egypta, polní maršál Muhammad Husajn Tantáví se uchýlil k neobvyklému kroku a v telefonickém rozhovoru s televizní stanicí vlastněnou klubem Al-Ahlí slíbil dopadení viníků.

Policie zatím pozatýkala 47 lidí. Ministerstvo vnitra z násilností obvinilo část davu, která se prý vědomě rozhodla způsobit "anarchii, nepokoje a paniku".

Demonstrace v Káhiře

Stoupenci populárního klubu Al-Ahlí se shromáždili na káhirském náměstí Tahrír, kde se loni konaly protesty proti tehdejšímu režimu prezidenta Husního Mubaraka. Zablokovali přístup na náměstí a podle státních médií bránili v dopravě. "Ať je spravedlnosti učiněno zadost, zemřeme jako oni," skandovali.

Dav zamířil k ministerstvu vnitra, neboť přisuzuje vinu za incident nečinnosti bezpečnostních sil. Před budovou provolával hesla proti vojenské vládě a policii a házel na přítomnou pořádkovou policii kameny. Ta proti nim použila slzný plyn.

Foto: Reuters

Egypťané u vlaku, který přivezl zraněné z Port Saídu

"Smrt Tantávímu" volali podle ČTK lidé na káhirském nádraží, kam byla převezena těla obětí. V Port Saídu byla v noci rozmístěna armáda a ve městě ve čtvrtek podle agentury AFP panoval klid.

V zemi panuje stále napětí, protože mnozí Egypťané nechtějí, aby v zemi dál vládla prozatímní vojenská vláda

Reklama

Výběr článků

Načítám