Hlavní obsah

Fanoušci hostů byli před masakrem na egyptském stadiónu v pasti

Novinky,
Káhira
Aktualizováno

Výpovědi svědků potvrzují, že pořádkoví policisté na fotbalovém stadiónu v egyptském Port Saídu nezasáhli proti řádícím fanouškům domácích. Ultras hostujícího týmu Al-Ahlí byli v pasti, protože brána stadiónu byla uzavřená. Kvůli tragédii, při níž zemřelo 74 fanoušků, podal demisi guvernér provincie a šéf regionální policie.

Foto: ČTK/AP

Policisté nečinně přihlíželi.

Článek

Násilí propuklo, když portsaídský tým Al-Masry překvapivě zdolal jeden z nejpopulárnějších egyptských klubů Al-Ahlí 3:1. Fanoušci nejprve házeli na hřiště kameny a láhve a pak na ně vtrhli a s noži a holemi pronásledovali hráče Al-Ahlí a i jejich příznivce, kteří prchali k bráně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty v KáhiřeVideo: Reuters

Řada pořádkových policistů nijak nezasahovala, uvedli svědci pro CNN a list Washington Post. „Byli jsme překvapeni, že je policie nechala. Bylo jich tak moc,“ řekl jeden z fanoušku Al-Ahlí Ahmad Ghaffar.

Když se fanoušci hostů dostali k východu, ocitli se v pasti, protože brána byla uzamčena. „Vrstvy lidí byly naskládány přes sebe, protože tam nebyl jiný východ,“ sdělil Ghaffar a dodal: „Měli jsme dvě možnosti - smrt, která k nám přicházela zezadu a zavřené dveře před sebou.“

Nechali je pozabíjet

V jednu chvíli na stadiónu vypadla elektřina, podle televizního komentátora byla vypnuta, aby se zklidnila situace. Mahmúd Ibrahím z Káhiry ale řekl, že po vypnutí světel nechali lidi, aby „se navzájem pozabíjeli“.

I on běžel k bráně. „Šli jsme dolů, snažili se dostat ven, každý se tlačil. Pode mnou byli nejméně tři lidi a na mě se tlačili další. Každý se tlačil, aby se vůbec dokázal nadechnout.“

„Policisté odmítli otevřít brány, takže jsme nemohli uniknout a čelili jsme tisícům hooligans Al-Masry, kteří na nás útočili kameny, noži, šavlemi a vším co si jen dokážete představit,“ řekl šéf fanklubu Al-Ahlí Mamdúh Íd a dodal: „Policie jen stála a koukala, sanitky přijely pozdě. Na svých pažích jsem nesl několik mrtvých.“

Šok pro všechny

Vlna brutálního násilí šokovala i některé fanoušky Al-Masry: „Předpokládali jsme, že budeme oslavovat, ne se zabíjet. Porazili jsme Al-Ahlí, což je něco, co jsem za život viděl jen dvakrát. Všichni byli šťastní. Nikdo to nečekal.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Naříkající příbuzné na těly zabitých fotbalových fanoušků

Hráči už nechtějí nikdy nastoupit

Fotbalisté klubu Al-Ahlí, který je 36násobným mistrem egyptské ligy, už nikdy nechtějí nastoupit do žádného zápasu. "Je to pryč. Sami jsme se rozhodli, že už nikdy nechceme hrát fotbal," prohlásil pro DPA brankář káhirského týmu Šaríf Ikrámí. "Před našima očima tu zemřeli lidé. Vůbec na to nemůžeme myslet."

Je to jeden z vůbec nejhorších projevů fotbalového násilí v historii. Při masakru při finále Evropského poháru mezi Liverpoolem a Juventusem zahynulo v roce 1985 v Bruselu 39 lidí. Je to i více než 42 a 43 mrtvých při střetech fanoušků mezi jihoafrickými týmy Orlando Pirates a Kaiser Chiefs v letech 2001 a 1991.

Více lidí zahynulo jen při neštěstích vyvolaných vlnami fanoušků a přetížením konstrukcí stadiónů, 95 při zápasu Liverpoolu a Notthinghamu v Sheffieldu v roce 1989 a osmdesát lidí zahynulo při zápasu v Guatemale v roce 1996. V Moskvě zemřelo při utkání Spartaku s Haarlemem v roce 1982 67 lidí, i když se spekuluje, že jich mohlo být přes tři sta.

Reklama

Výběr článků

Načítám