Hlavní obsah

Dobeš chystá TV seriál za 193 miliónů, na výtky z Bruselu nedbá

Právo, map, tr

Ministr školství Josef Dobeš (VV) pořádně vytočil Evropskou komisi (EK), která si posvítila na jeho projekty, jimiž zaštiťuje žádost o eurodotace v hodnotě 1,2 miliardy korun. EK si stěžuje, že ministerstvo posílá žádosti o milióny na velmi sporné projekty, ale zcela pomíjí její názor. Jedním z takových projektů je 14dílný seriál Češi Evropě o českých historických osobnostech, který má vyjít na téměř 200 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„Projekty OKNO a SPORT mají nulový přínos,“ řekl Právu i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Projekty podle něj jen uměle vytvářejí pozice pro lidi, jako je poradce Dobeše Jiří Baumruk, bývalý předseda Rady České televize.

„Hlavně ale oba projekty mají obrovský korupční potenciál a jdou tak jednoznačně proti vládním protikorupčním snahám. Dobeš jednoznačně dokázal, že nedokáže správně administrovat evropské fondy,“ dodal Gazdík. [celá zpráva]

„Je to ostuda,“ varuje Gazdík

Po kritice z Bruselu chystá školství přitom už další mediální projekt – Češi Evropě. Ten počítá i s natáčením čtrnáctidílného televizního seriálu o českých historických osobnostech.

Půjde na něj 193 miliónů korun z operačního programu. „Tento seriál, to už je jen třešnička na dortu,“ komentoval to ironicky Gazdík.

Podle Gazdíka školství bohužel neposlouchalo domácí kritiky čerpání eurodotací a musí tak nyní čelit nebývale ostrým argumentům z Evropy. „Takový postup ministra je celoevropskou ostudou pro Českou republiku a může vážně zpochybnit naši schopnost transparentně čerpat prostředky z fondů,“ doplnil šéf poslanců TOP 09 a Starostů.

Pozor na zneužití peněz

Komise také zaznamenala spekulace českých médií, že by mohlo dojít ke zneužití peněz z eurofondů pro lepší komunikaci s médii před podzimními krajskými volbami. Vznik obou projektů navíc se zástupci komise nikdo neprojednal, což se prý děje opakovaně. Podle EU mají zmíněné projekty „pochybnou“ kvalitu a nemohou prý mít smysluplný dopad.

Projekt OKNO neboli Obecné kompetence našim občanům za půl miliardy má vzdělávat občany ve finanční a právní gramotnosti prostřednictvím médií. SPORT za 650 miliónů korun má vzdělávat trenéry a učitele tělocviku a přivést mládež ke sportu.

„Neexistuje žádný finanční plán projektu, který by umožnil řádné posouzení výdajů. Největší část rozpočtu, 53 procent, je plánována na analýzy, podklady a televizní spoty, což je prostě nepřijatelné. Příjemci peněz mají být konkrétní lidé, ne mediální společnosti,“ píše zástupce Evropské komise Aurelio Cecilio v dopisu, o němž informovaly LN a HN.

Zítra budou studenti pochodovat v Brně

Podle Cecilia se „návrhy na další projekty objevují znenadání, bez předchozího odůvodnění. Většina z nich je zaměřena na tvorbu webových portálů za desítky nebo stovky miliónů. Toto Komisi vede k vážným pochybnostem, zda je skutečně záměr dělat systematické změny, které jsou opravdu potřebné pro modernizaci českého vzdělávacího systému.“

V minulosti již školství za eurodotace vybudovalo řadu vzdělávacích portálů. Teď ale jejich činnost ukončuje či tlumí.

Problémy s čerpáním peněz v resortu školství pokládá za vážné i Nečas, jenž chce v nejbližších dnech s Dobešem o věci opět jednat. Premiér mu dal počátkem ledna tři měsíce na nápravu sporného čerpání dotací.

Na Dobeše tlačí též školy. „Dosavadní jednání o reformě VŠ ukazují, že není dostatečná důvěra v akademické obci v pozitivní přínos připravovaných zákonů,“ uvádějí v pondělním prohlášení rektoři pěti brněnských VŠ. Na středu oznámili protestní pochod Brnem studenti.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobeš se s akademiky na reformě nedohodl

Jednání ministra školství Josefa Dobeše (VV) se zástupci akademických senátů vysokých škol v pondělí zkrachovalo. Akademici chtějí, aby ministerstvo stáhlo...

Výběr článků

Načítám