Hlavní obsah

Boj republikánů se komplikuje, v Jižní Karolíně zvítězil Gingrich

New York

Bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich se stal vítězem republikánských primárek v Jižní Karolíně. Jde o jeho první úspěch v boji o nominaci na prezidenta. Zároveň jde o nepříjemnou porážku pro dosavadního favorita Mitta Romneyho, který skončil druhý.

Foto: Profimedia.cz

Republikán Newt Gingrich

Článek

Gingrichovo vítězství má i symbolickou hodnotu; zatím každý vítěz republikánských primárek v tomto jižanském státě od roku 1980 později získal celkovou nominaci strany do souboje o Bílý dům.

Podle komentátorů to je vůbec poprvé, kdy každé ze tří prvních republikánských hlasování, tedy v Iowě, New Hampshire a Jižní Karolíně, vyhrál jiný kandidát. Tento stav nahrává současnému šéfovi Bílého domu Baracku Obamovi, protože republikáni budou nadále útočit hlavně na sebe navzájem, a ne na něj. Favority mezi republikány dál zůstávají Mitt Romney a Rich Santorum.

Obama je loutka radikálních levičáků

Gingrich nicméně svůj projev po vítězství věnoval hlavně ostrým útokům na Obamu. Mimo jiné jej označil za slabého prezidenta, který se v politice údajně neřídí zájmy Američanů, ale názory svých radikálních levicových přátel.

Politik, který v sobotních primárkách získal výrazných více než 40 procent hlasů oproti zhruba 27 procentům pro Romneyho, zároveň kritizoval mediální elity ve Washingtonu a New Yorku. "Nerozumí lidem a nestarají se o ně," řekl.

Gingrich v Jižní Karolíně završil své politické zmrtvýchvstání z tohoto týdne, na jehož začátku s ním nikdo příliš nepočítal. Očekával se úspěch bývalého massachusettského guvernéra Romneyho. Pak ale přišly zpřesněné výsledky z vůbec prvního republikánského hlasování v Iowě a ukázalo se, že v něm nezvítězil Romney, ale bývalý senátor Santorum.

Další na řadě v seriálu republikánských primárek a volebních shromáždění je poslední lednový den Florida. Romney tam za kampaň utratil velké peníze a cítí se tam pevný v kramflecích.

Reklama

Výběr článků

Načítám