Hlavní obsah

Vláda chce, aby novou smlouvu o EU schvalovali lidé v referendu

– Praha • Aktualizováno

Vláda chce, aby se o přistoupení ČR ke smlouvě o fiskální odpovědnosti rozhodlo v referendu. Podle jedné z variant by nová pravidla schvalovali nejprve poslanci a referendum by se mohlo konat až při hlasování o přistoupení naší země do eurozóny. TOP 09 má vůči vypsání referenda ke smlouvě pochybnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

TOP 09 byla při jednání kabinetu proti, bude tak záležet na postoji parlamentu při projednávání ústavního zákona o tomto referendu.

Podmínkou pro podpis smlouvy bude jasná politická dohoda o tom, že konečné slovo při schvalování nových pravidel budou mít občané. Dokument také bude podléhat ratifikaci prezidenta.

Kabinet se dohodl také na tom, že chce při dalším jednání o smlouvě vyjasnit některé její pasáže. Až na výsledném textu bude záviset, zda se k ní vláda připojí. O připravované smlouvě, která má zajistit rozpočtovou odpovědnost zemí eurozóny, jednali několikrát experti jednotlivých států EU. Dohodli se na většině textu, asi pět pasáží však nechali na politické domluvě ministrů financí a případně premiérů.

Klaus odmítá smlouvu podepsat

V České republice debata o připojení k dokumentu vyústila v koaliční spor, zda by o věci mělo rozhodnout referendum, či nikoliv. Prezident Václav Klaus dal navíc najevo, že se pod smlouvu za ČR rozhodně nepodepíše.

Ministerstvo zahraničí v podkladech pro vládní diskusi navrhovalo stanovisko, že ČR bude při jednání o textu smlouvy usilovat o maximální možné vyjasnění problematických pasáží. "Konečné rozhodnutí o tom, zda se ČR stane signatářem smlouvy, se bude odvíjet od výsledného textu smlouvy při zohlednění nesouhlasného stanoviska prezidenta republiky," napsali diplomaté v materiálu, který má ČTK k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám