Hlavní obsah

U Itálie ztroskotala výletní loď, pohřešuje se 20 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U západoitalského pobřeží přišli při nehodě výletní lodi v noci na sobotu o život nejméně tři lidé a 14 se jich zranilo. Předchozí zprávy hovořily až o osmi obětech a 30 zraněných. Na palubě se nacházelo přes 4000 osob včetně turistů z Francie a Německa. Na palubě lodi byl podle seznamu cestujících zveřejněného AFP jeden Čech, není známo, zda je mezi zraněnými. Místní úřady stále pohřešují 20 lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Ztroskotaná loď Costa Concordia se převrátila na bok

 
Článek

Loď s názvem Costa Concordia najela v pátek po 22. hodině na mělčinu a lidé byli z její paluby evakuováni. Podle italského deníku Il Messaggero vypukla mezi cestujícími panika, v níž tři lidé zahynuli a další utrpěli zranění. Dva mrtví jsou podle italské agentury ANSA z Francie, třetí oběť pochází z Peru.

Foto: ČTK/AP

Převrácená loď Costa Concordia u ostrova Giglio

Plavidlo, v jehož boku se vytvořila sedmdesátimetrová trhlina, ztroskotalo u ostrova Giglio, který se nachází nedaleko pobřeží jižního Toskánska. Loď při nárazu dostala trhlinu a trochu se naklonila, cestující se z lodi dostávali na záchranných člunech.

Foto: ČTK/AP

Policista drží dítě, které bylo spolu s ostatními evakuováno z havarované lodi.

Podle AFP bylo mezi lidmi na palubě asi 500 Němců, 160 Francouzů a tisíc Italů.  Mezi nimi bylo 52 dětí do šesti let.

Celkem tři osoby zahynuly a 14 se jich zranilo. Krátce po poledni úřady oznámily, že 70 lidí se stále pohřešuje, ale po několika hodinách tento počet klesl na 20. Podle záchranářů je možné, že pohřešovaní skončili na jiném místě ostrova, protože z lodi byli pasažéři evakuováni pomocí většího počtu záchranářských lodí.

Foto: Reuters

Loď Costa Concordia nakloněná na bok u ostrova Giglio

"Situaci monitoruje náš zastupitelský úřad v Itálii, je v kontaktu s místními úřady. V tuto chvíli ale nemáme k dispozici žádné informace o tom, že by se tam nacházel Čech," sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol.

BEZ KOMENTÁŘE: Na leteckých záběrech z místa neštěstí je patrná sedmdesátimetrová trhlina v boku lodi

Loď podle provozovatele vyplula ze severoitalského města Savona a plánovala zastávky ve městech Civitavecchia, v Palermu, Cagliari, na Mallorce, v Barceloně a v Marseille. Problémy se objevily krátce po vyplutí z přístavu Civitavecchia nedaleko Říma.

BEZ KOMENTÁŘE: Luxusní výletní loď Costa Concordia

Svědek Luciano Castro médiím telefonicky sdělil, že "cestující právě večeřeli, když zhasla světla, ozvala se rána a rachocení a příbory popadaly na zem". Když znovu rozsvítili, bylo prý cestujícím řečeno, že se porouchal generátor na výrobu elektřiny a že na jeho opravě se pracuje. Cestující si ale všimli, že loď se naklání na stranu, načež jim posádka rozdala záchranné vesty a řekla, ať se seřadí před lávkami k záchranným člunům.

Foto: Reuters

Převrácené plavidlo u italských břehů

Ostrůvek v pohotovosti

Kromě pobřežní stráže se na pomoc s evakuací lidí vydala také další plavidla plující v oblasti.

Foto: ČTK/AP

Na lodi cestovalo přes 4000 lidí.

"Máme plnou pohotovost," řekl po nehodě starosta Giglio Sergio Ortelli uprostřed příprav na přijetí několika tisícovek lidí na ostrůvku.

Foto: Reuters

Záchranáři v Porto Santo Stefano vyvádějí cestující z havarované lodi.

Web věnovaný okružním plavbám na lodi Costa Concordia costa.cz informoval, že plavidlo bylo postaveno v roce 2006 a pokřtila ho česká modelka Eva Herzigová.

Reklama

Výběr článků

Načítám