Hlavní obsah

S&P snížila rating devíti zemí eurozóny včetně Francie a Rakouska

• Aktualizováno
Novinky,

Ratingová agentura Standard & Poor´s v pátek snížila rating celkem devíti zemí eurozóny. Francie a Rakousko přišly o nejvyšší hodnocení AAA. Uvedla to agentura Reuters. Nižší rating dostaly také Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Kypr, Malta a Slovinsko.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Snížení ratingu několika zemím eurozóny už dříve avizoval list Financial Times.

V případě Kypru, Itálie, Portugalska a Španělska snížila agentura rating o dva stupně, u zbývajících zemí o jeden stupeň. S současně potvrdila dosavadní ratingy Belgii, Estonsku, Finsku, Německu, Irsku, Lucembursku a Nizozemsku.

Na snížení dlouhodobého úvěrového hodnocení reagovala nejdříve Francie prostřednictvím ministra hospodářství Françoisa Baroina. Toho spolu s premiérem Françoisem Fillonem a ministryní rozpočtu Valérii Pécresseovou svolal francouzský prezident Nicolas Sarkozy na mimořádnou schůzku.

Zemím snížení ratingu zdraží úvěry. Budou muset nabízet vyšší výnosy vládních dluhopisů.

Slovenský portál sme.sk večer uvedl, že Slovensku byl rating snížen na stupeň A minus. "Je to tlak na Evropskou unii, aby razantněji řešila nejen dluhovou krizi, ale i samotnou podstatu jejího vzniku," citoval server státního tajemníka ministerstva financí Vladimíra Tvarošku.

Francie: Zesílení reforem

"Potvrzuji, že Francie, stejně jako většina zemí eurozóny, obdržela oznámení o změně jejího ratingu," řekl Baroin televizní stanici France 2.

"Je to snížení, o jeden stupeň, je to stejná agentura, která snížila hodnocení Spojených států," uvedl. Uvedl také, že snížení ratingu znamená nutnost zesílení reforem.

Už loni agentura Standard & Poor´s varovala, že zemím eurozóny hrozí snížení ratingu, a to i šesti, které mají nejvyšší hodnocení AAA.

Otázkou je, jak se toto může projevit na vytváření stabilizačního fandu EFSF, tzv. eurovalu, který závisí především na příspěvcích Německa a Francie.

Snížení se okamžitě projevilo na propadu akciových trhů, německý index Dax ztratil 1,2 procenta, francouzský CAC 0,5 procent.

Restrukturalizace dluhu Řecka zatím nebude

Jednání o restrukturalizaci řeckého dluhu v pátek neočekávaně selhala. Země se tak přiblížila bankrotu. Pokud by nastal, byl by to první bankrot rozvinuté země za šedesát let.

Důvodem je, že Atény nedaly konstruktivní konsolidovanou odpověď na požadavky Mezinárodního měnového fondu. Hrozí, že ztráty držitelů dluhopisů budou výrazně vetší nebo že Řecko bude muset dostat půjčku vyšší než schválených 130 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám