Hlavní obsah

Vedení Věcí veřejných jednalo s Dukou o restitucích

Praha
Aktualizováno

Vedení Věcí veřejných jednalo v úterý večer s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou o církevních restitucích. Šéf strany Radek John, šéf poslanců VV Vít Bárta a vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake se chtějí dohodnout na podobě vyrovnání s církvemi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John a Vít Bárta

Článek

Jednání skončilo asi o půl osmé večer, šlo o informativní schůzku, která se konala v Arcibiskupském paláci, skončila bez výsledku. Ještě v úterý večer jednala výkonná rada Věcí veřejných, také bez výsledku. VV se sejdou ještě ve středu ráno.

Římskokatolická církev, jejímž je Duka představitelem, je jednou ze 17 církví, se kterými stát uzavřel dohodu o navrácení majetku zabaveného za komunismu. Jakých změn na restitucích chtějí VV přes noc docílit, není zcela jasné.

Turbulence ve vládě

Věci veřejné po celý den řeší, jak ven ze situace, kdy premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil odvoláním všech ministrů, kteří nebudou s návrhem restitucí souhlasit, což by podle všeho zapříčinilo pád vlády. Jenže VV to interpretovaly jako ultimátum a během úterního zasedání užšího vedení strany řešily, zda ultimátu ustoupit. Tajné hlasování skončilo poměrem pět ku pěti hlasům. [celá zpráva]

VV nechtějí dát souhlas s dohodnutým harmonogramem vyrovnání státu s církvemi, jelikož jim prý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nevysvětlil, jak hodlá v příštích 30 letech narovnání ve výši 59 miliard korun financovat.

Kalousek sice nabídnul, že by narovnání s církvemi financoval z rozpočtových kapitol svého resortu, ale podle Bárty chybí záruky.

VV předložily vlastní návrh, jak ušetřit na financování restitucí, a to sloučením ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a ministerstva životního prostředí (MŽP), které by vedl dosavadní šéf MMR Kamil Jankovský (VV). Šéf MŽP Tomáš Chalupa (ODS) by pak podle představ VV přebral vedení nad ministerstvem vnitra a ministr vnitra Jan Kubice (nestr.) by se odsunul do ústraní. Na podobné handlování však koaliční partneři nepřistoupili. Podle nich mají VV nyní dokázat, že dokážou dodržovat dohody, jinak prý nemá další pokračování vlády smysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Véčkaři by prý rádi změnu na vnitru

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) by se měl nově stát ministrem vnitra a vystřídat tak dosavadního šéfa resortu Jana Kubiceho. S tímto návrhem...

Výběr článků

Načítám