Hlavní obsah

Dobeš: Problémy s čerpáním eurodotací dokážu vyřešit

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se ohradil vůči nařčením ze strany TOP 09, která mu vytýká, že nese odpovědnost za špatné čerpání peněz z eurofondů v rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Podle něj se jedná o politicky účelový krok, sám prý za špatně nastavený systém nenese odpovědnost a hodlá to dokázat. Zároveň ujistil, že současný stav může napravit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„U všech ostatních mě to nepřekvapuje, ale od ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), člověka spoluzodpovědného za čerpání eurodotací v ČR, bych takovou neobjektivní, nekompetentní a neodbornou interpretaci nečekal,“ prohlásil Dobeš v tiskové zprávě.

„Na rozdíl od ministra financí Miroslava Kalouska tuto tematiku odmítám používat k účelovým politickým útokům na své konkurenty. Mým bytostným zájmem je, aby se eurodotace určené pro ČR skutečně a kvalitně vyčerpaly,“ doplnil ministr.

Podle něj program Vzdělávání pro konkurenceschopnost prochází podobným procesem, jakým prošly nebo procházejí i jiné operační programy. „Je v mých silách tento problém vyřešit,“ uvedl dále Dobeš s tím, že hodlá ještě tento týden dokázat, že za chyby nese odpovědnost bývalé vedení resortní sekce pro čerpání dotací EU pod správou Jana Vituly (TOP 09).

Nečas stojí za Dobešem

„Naopak s novým vedením uvedené sekce se nám podařilo nejen zrychlit čerpání eurodotací, ale i odstranit mnoho nedostatků zmiňovaných v auditu EK,“ brání se Dobeš, který kvůli výsledkům auditu čelí výzvě k rezignaci.

V pondělí se ale Dobeše po setkání s prezidentem Václavem Klausem zastal i premiér Petr Nečas (ODS). S Dobešem už podle svých slov o problémech v programu hovořil. „Problémy jsou od samého vzniku programu, jsou trvalé, už v roce 2007 byly zakódovány do jeho genetického programu,“ řekl Nečas. Podle něj sice měl Dobeš problémy řešit včas, přesto však není spor o audit „hoden jednoduchých, primitivních sloganů“.

Ministerstvu školství a potažmo České republice reálně hrozí, že nedostane od EU kalkulované miliardy korun a operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost bude muset pozastavit. Evropská komise totiž při auditu zjistila chyby při zadávání veřejných zakázek. ČR může z programu čerpat až 53 miliard korun. Ministr školství by měl podle předsedy poslanců vládních TOP 09 a STAN Petra Gazdíka vyvodit z kauzy osobní odpovědnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám