Hlavní obsah

Češi věznění v Zambii jsou doma, ze země odjeli při utajené akci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trojice Čechů, kteří byli několik měsíců zadržováni v Zambii, kde byli obviněni ze špionáže, slavila Silvestr doma se svými rodinami. Podle informací České televize se muži ze země dostali v utajení. Jejich návrat do vlasti potvrdil i mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác na Loretánském náměstí, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

Podle Koláře bude soudní proces v Zambii pokračovat bez jejich přítomnosti. Mluvčí doplnil, že všichni jsou v pořádku.

Jiří Cetel, Jan Coufal a Michal Veber přijeli do Zambie jako turisté, ale v říjnu byli obviněni ze špionáže, protože v Lusace fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva. Trojice obvinění, na jehož základě jí hrozilo až 25 let vězení, po celou dobu odmítala.

Muži nesmí říci nic k tomu, jak jejich cesta zpět do ČR probíhala. Cetel České televizi řekl, že cítí velkou úlevu, že je to už za ním. V Zambii zatím nikdo netuší, že muži už v domě honorárního konzula, kde čekali na soud, nejsou.

O propuštění trojice se vedle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09)  a prezidenta Václava Klause zasazovali i někteří poslanci Evropského parlamentu.

Schwarzenberg do země poslal i zvláštního velvyslance.

Klaus napsal zambijským představitelům dopis, v němž žádal spravedlivý proces. Úřady upozornil, že Češi rozhodně nezískávali informace ale na památku si fotografovali letadlo, které bylo vyrobeno v Československu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám