Hlavní obsah

Požár v chilské Patagonii zničil les, turisty evakuovali

– Santiago de Chile

Zhruba 300 hektarů lesa zničil požár, který vypukl v úterý v národním parku Torres del Paine v Patagonii na jihu Chile. Asi dvacítka turistů musela být z této hojně navštěvované oblasti evakuována, ale nikdo neutrpěl zranění, napsala tisková agentura EFE.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Chile hoří národní park Torres del PaineVideo: Reuters

 
Článek

Požár v parku Torres del Paine, který leží více než 2000 kilometrů od chilského hlavního města, "je omezený na nesnadno přístupnou oblast mezi dvěma řekami a jedním jezerem" uvedla v prohlášení chilská lesní správa Conaf.

Řeky sice šíření ohně zabránily, současně ale komplikovaly jeho hašení. Do boje s ohněm bylo nasazeno 67 hasičů Conafu a úřady požádaly o pomoc i chilskou armádu a hasiče z nedalekého argentinského města Río Turbio.

Oheň se rozšířil v úterý podél horské cesty a jakkoli to zatím není úplně potvrzené, jeho příčinou patrně bylo špatně uhašené turistické ohniště. Agentura EFE v této souvislosti připomíná ničivý požár v parku Torres del Paine z roku 2005, který vypukl poté, co v něm "neopatrný český turista" převrhl plynový vařič. [celá zpráva]

Plameny tehdy zasáhly pastviny a následně se vinou vysokých teplot a silného větru rychle rozšířily i do vnitřních částí parku. Celkem shořelo 13 880 hektarů parku. Čech se k činu přiznal a v místním tisku požádal Chilany o odpuštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám